
In heel Nederland schoolboeken te laat of nog niet binnen

In heel Nederland zijn schoolboeken te laat of nog niet geleverd. Dat meldt het Onderwijsblad, het maandelijkse tijdschrift van de Algemene Onderwijsbond. Als redenen worden problemen op de arbeidsmarkt en in de logistieke keten genoemd.
Alexander de Bruin, coördinator van het boekenfonds van een van de scholen van de Stichting Limburgs Voortgezet Onderwijs (LVO), schetst in het Onderwijsblad een ontluisterend beeld: “Van de 12.000 tot 14.000 boeken die onze leerlingen dit jaar nodig hebben, is grofweg slechts de helft op tijd geleverd.” De Bruin heeft van de uitgevers en distributeurs inmiddels wel een aantal pdf’jes gekregen. Hij heeft daar gemengde gevoelens over: “Onze docenten staan nu te kopiëren. Maar dit geeft ontzettend veel gedoe en onrust aan het begin van het schooljaar. Je wilt als docent toch graag meteen goed van start gaan.” Het boekentekort verschilt volgens De Bruin per uitgeverij. “Bij de kleine uitgeverijen zijn er weinig problemen. Ik geef klassieke talen en voor mijn vak zijn alle boeken geleverd. Maar van het biologieboek van uitgeverij Malmberg is er bijvoorbeeld nog geen eentje binnen.”
Volgens distributeur Iddink kampen alle partijen met problemen op de arbeidsmarkt en in de logistieke keten. De Bruin noemt in het Onderwijsblad nog een mogelijke reden, veranderingen in de markt van boeken en lesmethoden. “Vroeger had je voornamelijk huurboeken die enkele jaren gebruikt konden worden. Tegenwoordig hebben de uitgevers allerlei constructies bedacht waardoor je elk jaar nieuwe boeken moet kopen. Vanwege actuelere content, maar ik ben bang ook uit commerciële overwegingen.” De Bruin wijst erop dat bij zulke veranderingen ook de logistiek moet meegroeien. Als er vervolgens ook nog problemen bijkomen zoals personeelstekorten of verstoring van internationale vervoersstromen door corona of oorlog loopt het spaak, aldus De Bruin.
Bron: AOb
Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je nu in voor
de nieuwsbrief of registreer direct