Home Thema's Onderwijsinnovatie Internationaal onderzoek naar werk- en leeromgeving op scholen zoekt Nederlandse deelnemers
Onderwijsinnovatie

Internationaal onderzoek naar werk- en leeromgeving op scholen zoekt Nederlandse deelnemers

Nieuws

Onder leiding van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) wordt bij het TALIS-onderzoek (Teaching and Learning International Survey) elke vijf jaar in 50 landen de werk- en leeromgeving op scholen in kaart gebracht. Nederland doet voor de vierde keer mee en zoekt 350 scholen en circa 5.000 leraren en schoolleiders.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door de Universiteit van Amsterdam en onderzoeksbureau I&O Research. Het onderzoek wordt ondersteund door AOb, CNV Onderwijs, Lerarencollectief, FvOv, PO-Raad, VO-raad, NRO en het ministerie van OCW.

Voor het onderzoek moeten leraren en schoolleiders een vragenlijst invullen in het voorjaar van 2023. Het duurt ongeveer 45 minuten. Als dank ontvangt de school een teambudget van 200 euro en elke schoolleider en leraar een cadeaubon ter waarde van 15 euro. De privacy is gewaarborgd en in de onderzoeksresultaten zijn individuele scholen of personen niet te herkennen.

Het onderzoek biedt leraren en schoolleiders dé mogelijkheid om zich uit te spreken over onderwerpen zoals werkdruk, werktevredenheid, professionalisering en begeleiding van starters. De onderzoeksresultaten dragen bij aan de ontwikkeling van landelijk onderwijsbeleid en aan het verbeteren van de lerarenopleidingen. Zo bleek uit de vorige editie van TALIS in 2018 onder meer:

  • Het belang van goede arbeidsvoorwaarden en een ondersteunend werkklimaat om het beroep van leraar aantrekkelijk te maken en te houden.
  • Startende leraren vragen meer ondersteuning.
  • Leraren willen tijdens hun opleiding beter voorbereid worden op het lesgeven aan meertalige groepen.

Omdat Nederland na 2008, 2013 en 2018 voor de vierde keer meedoet kunnen de uitkomsten vergeleken worden met andere landen en met de uitkomsten van de eerdere edities. De resultaten van het TALIS-onderzoek van 2023 worden in 2025 verwacht.

Bronnen: VO-raad, Talis2024

Delen:

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je nu in voor
de nieuwsbrief of registreer direct

Trending topics
Met cyberrisicopool als mbo samen risico dragen
Lessen uit ransomware-aanval op British Library
Vlaamse scholen boeken opnieuw digitale vooruitgang