
Kan ChatGPT een docent vervangen?

Kan ChatGPT een docent vervangen en is dat een waardevolle toevoeging of eerder een risico? Dat is de uitdagende vraag die op 12 mei centraal staat bij de workshop van Rob van der Willigen, tech-lead van het programma AI & Ethiek aan Hogeschool Rotterdam, tijdens een seminar over AI en ChatGPT.
Vragen die tijdens de workshop aan de orde komen zijn onder meer:
- Heb je met de komst van ChatGPT nog een docent nodig?
- Welke aspecten van een docent zouden wel of niet vervangen kunnen worden door ChatGPT?
- Kan het hoger onderwijs in de toekomst een plug-in van ChatGPT worden?
De deelnemers aan de workshop maken tijdens de workshop zowel kennis met de mogelijkheden en beperkingen van ChatGPT als met de ethische aspecten.
Maatschappelijke verantwoordelijkheid
Volgens Pieter van Boheemen, programmamanager AI & Ethiek bij Hogeschool Rotterdam, is de workshop een uitgelezen kans om te laten zien wat AI-technologie als ChatGPT kan, maar ook om de ethische overwegingen die hierbij komen kijken te belichten. “Het is immers cruciaal dat we ervoor zorgen dat dergelijke systemen altijd worden ontworpen en gebruikt op een manier die aan de samenleving ten goede komt.” Van Boheemen verwacht dat de kracht en het gebruiksgemak van AI-technologie zal leiden tot brede adoptie, zowel in het onderwijs als in tal van andere organisaties, maar wijst op ook op de keerzijden. “Zo heeft het verleden bewezen dat AI-taalmodellen bijvoorbeeld ook onbedoeld kunnen discrimineren in sollicitatieprocessen. Door ethiek in de context van het ChatGPT seminar te bespreken, kunnen we benadrukken hoe belangrijk het is om maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen bij het ontwikkelen en inzetten van deze technologie.”
Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je nu in voor
de nieuwsbrief of registreer direct