Home Thema's Onderwijsinnovatie Onderwijsinstellingen en gemeente Breda zetten samenwerking voort
Onderwijsinnovatie

Onderwijsinstellingen en gemeente Breda zetten samenwerking voort

Achtergrond

Op 20 april hebben Avans Hogeschool, BUas, Curio, De Rooi Pannen, NLDA en de gemeente Breda een intentieverklaring getekend voor twee jaar waarin de samenwerking die is gestart met de City Deal Kennis Maken Breda (CDKMB) wordt voortgezet in het Urban Living Lab Breda (ULLB). Met het ondertekenen verbinden het onderwijs en haar studenten zich aan de toekomst van de stad. De komende twee jaar wordt benut om de samenwerking verder op te zetten, uit te breiden en in de praktijk te ervaren.

CDKMB

Aan City Deal Kennis Maken Breda (CDKMB) nemen de gemeente en onderwijsinstellingen in Breda deel. Gemixte teams van mbo- en hbo-studenten van verschillende opleidingen denken samen na over mogelijke oplossingen voor maatschappelijke, lokale vraagstukken. Omdat de CDKMB deel uit maakt van een landelijk subsidieprogramma CDKM kunnen de samenwerkende organisaties in Breda gebruik maken van best practices uit andere steden.

ULLB

De komende jaren zorgt het Urban Living Lab Breda (ULLB) voor de organisatie van deze stadsbrede samenwerking. ULLB is een levende gemeenschap die samen met inwoners werkt aan nieuwe oplossingen en nieuwe vormen voor een duurzame, gezonde, leefbare en voor iedereen toegankelijke stads-samenleving. Samen met het (middelbaar en hoger) onderwijs, ondernemers, overheid en inwoners brengt ULLB vraagstukken in beeld. Ze zoeken nieuwe oplossingen met als doel duurzaamheid en duurzame ontwikkeling en innovatie in de stad te stimuleren.  

Raymond Sparreboom, co-founder ULLB, licht de rol van het ULLB toe: “Niet alleen de kennis van studenten wordt ingezet. Het bouwen van de stad van de toekomst doe je samen. Dus ook met kennisinstellingen, bedrijven en bewoners. Het Urban Living Lab Breda pakt de rol op om dit te organiseren op de vier thema’s: Inclusieve Samenleving & Gezondheid, Digitalisering & Smart Technology, Energietransitie & Duurzaamheid, Smart Mobility & Logistics, en dat samen met inwoners. Met deze intentieverklaring ligt er een stevige basis om de samenwerking verder vorm te geven in het ULLB.”

Jacomine Ravensbergen, vicevoorzitter College van Bestuur Avans Hogeschool, legt uit waarom de samenwerking positief is: “Omdat het oplossend vermogen van de stad hierdoor sterker wordt, maar ook omdat dit bijdraagt aan het opleiden van studenten voor de toekomst. Zij hebben hierdoor beter begrip van maatschappelijke thema’s en kunnen mede de maatschappij vormen. De samenleving wordt als het ware als leeromgeving voor studenten gebruikt. Een win-win situatie dus.”

Bronnen: Gemeente Breda en Nationale Onderwijsgids.

Delen:

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je nu in voor
de nieuwsbrief of registreer direct

Trending topics
Hoe betrek je als school ouders bij mediawijsheid?
Onderwijs moet richtlijnen opstellen voor techbedrijven