Home Thema's Onderwijsinnovatie Lerarentekort en onderwijsstelsel staan grote onderwijsambities in de weg
Onderwijsinnovatie

Lerarentekort en onderwijsstelsel staan grote onderwijsambities in de weg

Nieuws

Een breedgedragen langetermijnplan om het lerarentekort te bestrijden en kijken naar het onderwijsstelsel, waarbij alle rollen ter discussies staan. Dat is volgens Thijs Roovers, bestuurder van de Algemene Onderwijsbond (AOb), de manier om ervoor te zorgen dat grote onderwijsambities weer een kans krijgen.

Een zak geld lost het probleem niet op, zoals ook minister Dennis Wiersma van primair en voortgezet onderwijs begin oktober in het Amsterdamse debatcentrum De Balie mocht ervaren tijdens een gespreksavond over de stand van het onderwijs. De aanwezigen gaven daar aan dat niet het geld van belang is, maar waar het geld terechtkomt. Dat gaat nu via de schoolbesturen, waardoor de minister er amper of geen grip op heeft. Bovendien lost meer geld het probleem niet op dat veel onderwijsambities in de weg staat, het lerarentekort. Zoals bij het passend onderwijs: er is geld genoeg voor de ambities richting inclusief onderwijs, maar er zijn onvoldoende handjes. Daarom vindt Roovers, dat eerst de basis op orde moet komen.

Geen losse maatregelen

Roovers is boos over het feit dat er nog altijd geen breedgedragen langetermijnplan is om het lerarentekort te bestrijden. “Pas als we duidelijk maken hoe we daar op termijn naar toe werken, kun je het hebben over de noodoplossingen voor de korte termijn.” Hij ziet niets in losse maatregelen zoals een financiële bonus om parttimers te prikkelen meer uren te gaan werken: “Dit is ook weer zo’n losse maatregel. Het geeft precies aan waarom de samenhang zo belangrijk is. We moeten de rode loper uitrollen voor iedereen die in het onderwijs wil werken, en ervoor zorgen dat collega’s niet na drie of vijf jaar weer afhaken door het lerarenlek. Dat heeft te maken met werkdruk, een belangrijke reden waarom mensen parttime werken in het onderwijs. Je moet ook kijken naar huisvesting, naar de opleidingen, naar het personeelsbeleid van schoolbesturen, naar het werven van goede schoolleiders. Je kan er niet één ding uithalen, we hebben niks aan losse proefballonnetjes.”

Handreiking onderwijsbegroting

De AOb neemt graag de handreiking aan uit de recente onderwijsbegroting van Prinsjesdag, waarin staat dat er ruimte moet zijn voor een gesprek over het stelsel. Volgens Roovers is het namelijk tijd om een nieuwe weg in te slaan: “Onderwijs op afstand plaatsen en schoolbesturen de regie geven heeft niet opgeleverd wat sommigen ervan verwachtten. De Haagse politiek is verantwoordelijk voor het onderwijs, maar staat er heel ver vanaf. Met grote financiële injecties los je de enorme problemen niet op. Je moet naar het stelsel durven kijken, we moeten alle rollen ter discussie stellen.”

Bron: AOb

Delen:

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je nu in voor
de nieuwsbrief of registreer direct

Trending topics
Creëer zelf je digitale wereld en houd de macht in eigen hand
Geen smartphones in de klas? Geen smartphones op school!