
Manage effecten van ziekteverzuim in het onderwijs

De beschikbaarheid van docenten is een grote uitdaging in het onderwijs. Dit komt mede door het hoge ziekteverzuim in de sector. Hoe zorg je als onderwijsinstelling ervoor dat je de effecten van verzuim goed kan managen? En leidinggevenden helpt bij het optimaal ondersteunen van verzuimende collega’s? Beiden noodzakelijk om verzuim terug te dringen. Gastcolumnist Marco de Jong heeft daar wel ideeën over.
Inschatting verzuimduur
De kracht voor het management van de effecten van verzuim ligt in de accurate inschatting van de verzuimduur. Hoe beter je weet wanneer iemand terug is, hoe beter je kunt kiezen tussen lesuitval, opvang door collega’s en/of inhuur van invalkrachten. Maar hoe kom je tot die accurate inschatting?
De meeste onderwijsinstellingen hebben de basis met betrekking tot verzuimmanagement in principe prima op orde. Verzuim wordt geregistreerd en vanuit HRM-systemen voeren leidinggevenden de follow-up op verzuimmeldingen uit. Maar onder deze oppervlakte van huidige processen en systemen blijkt veel kennis en ervaring in het begeleiden van verzuim verloren te gaan. Wat ten koste gaat van het effect van de begeleiding door de leidinggevende.
Voorspellers van verzuim
Wat weten we echt over het verzuim, anders dan overkoepelende statistieken en individuele casussen? Er is veel data betreffende verzuim, dat nu nog niet wordt vastgelegd en / of gebruikt. Zo blijkt historisch verzuimgedrag een interessante voorspeller te zijn van toekomstig verzuim. Door de patronen te herkennen kunnen vroegtijdig de juiste interventies worden voorgesteld aan de medewerker in kwestie.
Naast de verzuimhistorie zijn factoren voor het inschatten van de verzuimduur op basis van een historische analyse van groot belang. In hoeverre speelt het rooster, de cijfers van leerlingen en/of het moment van melden van het verzuim een rol in de verzuimduur? Op basis van een historische data-analyse krijgt de leidinggevende inzicht in de drijvende krachten van de verzuimduur.
En vergeet de ervaringen van de leidinggevenden in het managen van verzuim niet. Zonder deze vast te leggen en te duiden wordt een belangrijke bron van effectief verzuimmanagement onbenut gelaten.
Op het juiste moment de juiste vraag
Als de data er is, is het vooral van belang om deze goed in te zetten. Namelijk door op basis van deze data de leidinggevende per verzuimende collega de relevante inzichten en tooling te verschaffen, waarmee hij tijdige en persoonlijke begeleiding kan geven. Door op het juiste moment de juiste aandacht te geven en de juiste vragen te stellen, de antwoorden op een gestructureerde manier vast te leggen (om van te leren) en kansrijke interventies aan te dragen. Met als doel de collega zo goed mogelijk te helpen en het verzuim optimaal te managen.
Digitale assistent bij SOML
Dat is exact wat de Medewerker Assistent Duurzame Inzetbaarheid (MADI) doet. Deze digitale assistent voor verzuimpreventie op basis van kunstmatige intelligentie is in staat om actief mee te denken met de leidinggevende en gerichte adviezen te geven. MADI – dat inmiddels bij Stichting Onderwijs Midden Limburg (SOML) actief gebruikt wordt – helpt op deze manier heel praktisch in het verzuimproces en stelt onderwijsinstellingen in staat zelf steeds beter te worden in het managen van verzuim.
Webinar: Duurzame inzetbaarheid in het onderwijs door datagebruik
Door op het juiste moment de juiste interventies te doen, passend bij de medewerker die het betreft, kan je (langdurig) verzuim voorkomen en duurzame inzetbaarheid vergroten. Maar hoe pak je dat aan? Met behulp van data. Tijdens dit webinar met medewerking van Stichting Onderwijs Midden Limburg (SOML) hoor je hoe.
Over de gastcolumnist
Deze blog is geschreven door Marco de Jong, CEO van Experience Data. Waarde creëren uit data is wat hij het liefste doet. Hij helpt organisaties betere beslissingen te nemen door de ervaring die gevat zit in data.
Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je nu in voor
de nieuwsbrief of registreer direct