Home Thema's 8. Onderwijsinnovatie Met de CurriculumKit naar betekenisvol onderwijs
8. Onderwijsinnovatie

Met de CurriculumKit naar betekenisvol onderwijs

Curriculumkit
How to

De CurriculumKit wordt al op verschillende scholen en opleidingen ingezet als de standaard manier om onderwijs te ontwikkelen. Daarbij is de CurriculumKit vooral een goede manier om vorm te geven aan een plan om te leren, een verzameling van doelen waarmee een bepaald doel of concept behandeld wordt. Michiel Lucassen zette voor Vernieuwenderwijs daarnaast nog vijf manier op een rij waarmee de CurriculumKit gebruikt kan worden om het onderwijs te verbeteren.

1. Vakoverstijgend onderwijs

De CurriculumKit kan goed ingezet worden bij het ontwerpen van vakoverstijgend onderwijs of projecten of thema-weken. Wanneer de deelnemende vakken en de doelen duidelijk zijn kun je met de verschillende vakdocenten samen een project vormgeven met de CurriculumKit.

2. Ontwikkelen van visie

De CurriculumKit werkt ook goed als een middel om visie helder te krijgen. Binnen een opleiding kan het door verschillende onderwijskundig leiders gespeeld worden, waarbij het resultaat vooral interessant is. De opbrengst is dan niet direct een opdracht, project of lessenserie, maar wel een document wat richting geeft aan verdere (visie)ontwikkeling. Juist door het op dat niveau zo praktisch mogelijk te maken kun je daarna van een afstandje kijken.

3. Ontwerpen van modulair onderwijs

Door gezamenlijk te kijken naar de modules en hier keuzes in te maken kun je als team voor een goede verdeling zorgen. Denk aan een spreiding van de soorten toetsen en verschillende werkvormen die je bewust wel/niet laat terugkomen. Je bedenkt dan samen een kader waarbinnen de verschillende modules verder uitgewerkt worden.

4. Ontwerpen van nieuwe VMBO-vakken

Het VMBO is erg in beweging. Dat betekent grote druk op het ontwikkelen van nieuw materiaal. Daarbij is het moeilijk om overzicht te houden. Met de CurriculumKit kun je snel een lijn neerzetten door uit te gaan van de doelen van een keuzevak, en te bedenken hoe de praktische vaardigheden aangetoond moeten worden. De Kit helpt in het aanscherpen van deze lijn, zodat je snel de opdrachten kunt uitwerken.

5. Leerlingen laten werken met de kit

Door leerlingen zelf te laten werken met de CurriculumKit kunnen ze, binnen vooraf gestelde doelen, zelf vormgeven aan de manier waarop ze doelen willen behalen. Hieruit komen vaak de bijzondere projecten, waarbij leerlingen niet alleen eigenaar zijn van wat ze willen doen, maar vooral ook moeten nadenken over de toetsing ervan.

Meer weten over de Kit? Ga dan naar de website.

Lees hier het artikel dat Michiel Lucassen op Vernieuwenderwijs schreef.

Delen:
Trending topics
Aanpassen aan het nieuwe onderwijslandschap: hoe doe je dat?
Schrijf je in voor onze Breens Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze Breens Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks kennis en inspiratie over digitalisering en innovatie in het onderwijs in je mailbox.

Door op de button te klikken, meld je je aan voor de nieuwsbrief en ga je akkoord met de voorwaarden van Breens.

Bedankt voor je aanmelding voor de nieuwsbrief van Breens.nl, het kennis- en inspiratieplatform voor onderwijsprofessionals. Je ontvangt binnenkort de eerstvolgende editie in je mailbox.  We wensen je veel leesplezier! Het team van Breens.nl