
Minister Dijkgraaf sluit nieuwe overeenkomst voor versterking praktijkgericht onderzoek

Minister Robbert Dijkgraaf heeft mede namens minister Micky Adriaansens van Economische Zaken een nieuwe vijfjarige overeenkomst gesloten met de Vereniging Hogescholen, de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), VNO-NCW, MKB-Nederland, TNO en ROM-Nederland om praktijkgericht onderzoek op hogescholen via het Regieorgaan Praktijkgericht Onderzoek (SIA) te versterken.
De nieuwe overeenkomst moet er onder meer voor zorgen dat SIA een nog betere inbedding krijgt binnen het wetenschappelijk onderzoek. Nieuwe partner in de overeenkomst is ROM-Nederland – de Regionale Ontwikkelings Maatschappijen. Doel daarvan is om een nog sterkere regionale verankering van praktijkgericht onderzoek te bevorderen.
De kracht van praktijkgericht onderzoek is dat onderzoekers en hbo-studenten samenwerken met maatschappelijke organisaties en bedrijven om onderzoek te doen, dat bijdraagt aan de vernieuwing van het onderwijs, de beroepspraktijk en het oplossen van maatschappelijke problemen. Het kabinet trok al eerder € 100 miljoen extra per jaar uit voor praktijkgericht onderzoek. SIA ontvangt hier € 15 miljoen per jaar van.
Waardevolle initiatieven
Een paar mooie voorbeelden van waardevolle initiatieven die dankzij het SIA-convenant tot stand kwamen:
- Hogeschool Rotterdam onderzoekt impact van artificial intelligence op de maatschappij. Dit draagt bij aan het begrijpen en benutten van de mogelijkheden van AI in onze samenleving.
- Het project ‘Ergotherapie en DIY-technologie’ werkt dankzij de betrokkenheid van zorginstellingen, ondernemers, mbo-instellingen en universiteiten aan innovatieve oplossingen in de revalidatiezorg. Dit heeft onder andere geleid tot het op maat maken van hulpmiddelen met behulp van 3D-printers, waardoor de revalidatiezorg beter kan aansluiten op de persoonlijke behoeften van patiënten.
- In het Smart Tiny Lab in Enschede werken onderzoekers en studenten van Saxion Hogeschool samen met partners uit het bedrijfsleven aan het ontwikkelen, testen en demonstreren van duurzame bouwproducten.
SIA blij met nieuwe overeenkomst
Regieorgaan SIA is blij met het nieuwe convenant, omdat het een bevestiging is van de rol die praktijkgericht onderzoek inneemt in het nationale kennis- en innovatiesysteem. Deze nieuwe overeenkomst stelt het regieorgaan in staat om de komende vijf jaar het onderzoek van hogescholen verder te versterken en nog beter in te bedden. In de strategie Investeren in impact heeft Regieorgaan SIA zijn ambities voor de komende jaren op een rij gezet.
Bron: Rijksoverheid, SIA
Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je nu in voor
de nieuwsbrief of registreer direct