Home Thema's Onderwijsinnovatie Mogelijkheden en uitdagingen van AI in de klas
Onderwijsinnovatie

Mogelijkheden en uitdagingen van AI in de klas

Mogelijkheden en uitdagingen van AI in de klas
Achtergrond

Wat zijn de voor- en nadelen van AI in de klas en hoe zorgen we ervoor dat het onderwijs de technologie kan volgen. Daarover sprak de Universiteit van Amsterdam met Maurice Schols en Nicolette van Halem van de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen van de UvA. Beiden zijn experts op het gebied van onderwijsinnovatie.

Mogelijkheden AI

De twee gaan eerst in op de mogelijkheden die AI biedt om het onderwijs te verbeteren en aan te passen aan de individuele behoeften van leerlingen. Schols is  van mening dat AI kan helpen bij bij adaptief leren en dat het nieuwe mogelijkheden biedt voor gepersonaliseerd onderwijs en het tijdig aanpakken van leerproblemen. Van Halem ziet mogelijkheden voor AI bij interactief leren en bij het voorbereiden van lessen door docenten.

Uitdagingen AI

Naast privacy is het sociale aspect een belangrijke uitdaging bij AI in het onderwijs. Schols pleit voor een balans tussen technologie en menselijke betrokkenheid en het blijven inzetten op sociale ontwikkeling. Van Halem vindt dat we alert moeten blijven voor de negatieve effecten van  AI op het welzijn en de prestaties van studenten.

Leren van het verleden

Het duo vindt dat net als bij eerdere innovaties zoals radio, televisie en computers zorgvuldig onderzoek naar de impact en effectiviteit van AI-toepassingen essentieel is voordat ze grootschalig worden ingevoerd. Te snelle onderwijsinnovaties zonder onderzoek kunnen namelijk leiden tot teleurstellingen.

Van Halem benadrukt het belang van een doordachte aanpak bij het implementeren van technologische innovaties en wijst erop dat vernieuwing teamwork is:  “Je moet niet alleen technologie toevoegen, maar ook een goede organisatie en een vertrouwensband creëren tussen leraren, leerlingen, ouders en de school.”

Bron: Universiteit van Amsterdam

Delen:

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je nu in voor
de nieuwsbrief of registreer direct

Trending topics
Smartphonebeleid vo-scholen op orde, praktijk loopt achter
DUO verwijdert enquête na datalek