
Nederlandse universiteiten in actie voor studenten uit Rusland en Oekraïne

Nederlandse universiteiten zetten zich op uiteenlopende manieren in voor studenten uit Rusland en Oekraïne, onder meer via noodfondsen. Een overzicht van enkele initiatieven die momenteel spelen.
Universiteit Utrecht
Universiteit Utrecht geeft op een overzichtspagina aan dat er momenteel geen UU-studenten of -medewerkers in Oekraïne, Rusland of Belarus zijn. Omgekeerd studeren er aan de Universiteit Utrecht wel ruim 10 Oekraïense studenten en ruim 50 Russische/Belarussische. Ook werken er ongeveer 50 medewerkers uit de betrokken landen bij de Universiteit Utrecht.
Universiteit Utrecht verwacht dat een deel van de studenten (en mogelijk ook medewerkers) uit Oekraïne, Rusland en Belarus door de oorlog (en sancties) op korte termijn in financiële problemen komt. De universiteit zorgt voor financiële steun bij acute financiële nood. Daarnaast start het Utrechts Universiteitsfonds zo snel mogelijk een inzamelingsactie om deze studenten financieel te ondersteunen.
Universiteit Utrecht is met de gemeente in gesprek over hoe je huisvesting ter beschikking kunt stellen voor gevluchte academici uit de getroffen gebieden.
Universiteit Utrecht heeft ook een dossier Oorlog in Oekraïne geopend, waar experts van UU artikelen publiceren over het onderwerp.
Technische Universiteit Eindhoven
De Technische Universiteit Eindhoven heeft een crisisteam bij elkaar geroepen vanwege de oorlog in Oekraïne. Het team bestaat uit een groep vertegenwoordigers uit verschillende geledingen van de TU/e (HR, Safety and Security, ESA, CEC en het CvB) en heeft als doel de universiteitsgemeenschap te ondersteunen en veilig te houden. Er is ook een noodfonds opgesteld voor studenten en medewerkers die in financiële problemen komen. Het geld ontvangen ze als gift, niet als lening.
Het team heeft contact gelegd met alle 30 Oekraïners en 100 Russen die er op de campus rondlopen en wil dat contact met de studenten en medewerkers onderhouden om waar nodig te kunnen helpen.
Universiteit Maastricht
Het College van Bestuur van de Universiteit Maastricht heeft contact opgenomen met studenten en medewerkers uit Oekraïne om hen steun en praktische informatie te bieden. Studenten en medewerkers uit Rusland en Wit-Rusland hebben eveneens bericht ontvangen met een aanbod tot ondersteuning. Op een overzichtspagina staat ook informatie voor studenten over Financiën en studie, Gezondheid en welzijn en Visa.
Universiteit van Amsterdam
De Universiteit van Amsterdam (UvA) houdt de situatie in de getroffen gebieden nauwlettend in de gaten en heeft contact met medewerkers en studenten die momenteel in Oekraïne of Rusland zijn en met studenten en medewerkers uit die regio’s die hier studeren of werken. De Uva voelt een verantwoordelijkheid jegens alle getroffen studenten, ongeacht hun herkomst of nationaliteit.
De UvA wil hulp bieden en acties van studenten en medewerkers steunen. Recente ontwikkelingen in Oekraïne zorgen voor acute problemen bij Oekraïense en Russische studenten op het gebied van financiële middelen, studievoortgang en verblijfsstatus/visa. Daarom is de UvA een noodfonds gestart.
Radboud Universiteit
De Radboud Universiteit in Nijmegen heeft ongeveer 35 studenten met de Oekraïense nationaliteit of met Oekraïne als geboorteplek. Op 25 februari, een dag na de Russische inval in Oekraïne, is een mail gestuurd naar Oekraïense studenten en medewerkers, net als een mail naar studenten en medewerkers met de Russische nationaliteit. Studenten en medewerkers met financiële nood kunnen gebruikmaken van het reguliere noodfonds van de Radboud Universiteit, zo is te lezen in een artikel van Vox, het magazine van Radboud Universiteit.
Universiteit Leiden
Momenteel studeren 35 Oekraïense en 80 Russische studenten aan de Universiteit Leiden. Om al deze studenten bij te staan is het Leids Universiteits Fonds een crowdfundingsactie gestart voor een Noodfonds dat bijdraagt aan acute financiële hulp, studievoortgang en verblijfstatus.
Bron: Onderwijsland.
Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je nu in voor
de nieuwsbrief of registreer direct