Home Thema's Onderwijsinnovatie Nut en noodzaak van onderwijsinnovatie
Onderwijsinnovatie

Nut en noodzaak van onderwijsinnovatie

onderwijsinnovatie
Achtergrond

Bij elke succesvolle verandering zijn er vier succesfactoren: nut en noodzaak, procedures, vaardigheden/competenties en rolmodellen. Jouke Brouwer behandelt in een serie van vier artikelen voor Vernieuwenderwijs wat dit betekent voor onderwijsinnovatie.

Volgens Brouwer draait het bij nut-en-noodzaak om het waarom van de verandering en om een verhaal waarin je als het ware meegezogen wordt, omdat het overtuigend, spannend, fascinerend en onweerstaanbaar is. Dit kan het verhaal van de schooldirectie zijn, maar Brouwer vindt het nog beter als het verhaal rechtstreeks van de werkvloer komt of als het samen met leerlingen ontstaat.

Naast een goed verhaal is ook het zelf laten nadenken over nut-en-noodzaak een belangrijke succesfactor. Een mooie werkvorm daarvoor is ‘Vijf keer waarom’, waarbij docenten elkaar bevragen in tweetallen en waarbij vijf keer een vraag moet worden gesteld en beantwoord. De werkvorm zorgt ervoor dat de redenen steeds dieper worden.

Bij het voeren van de discussie over nut-en-noodzaak mogen ook eventuele bedenkingen genoemd worden. De meeste weerstand tegen veranderingen ontstaat volgens Brouwer niet doordat er te vaak discussies zijn over nut-en-noodzaak, maar juist doordat docenten het gevoel hebben dat ze niet meegenomen worden in het verhaal. Een breder draagvlak kost meer tijd maar betaalt zich later terug omdat docenten ambassadeurs worden van de vernieuwing.

Een inspirerend verhaal is niet alleen nodig om docenten mee te nemen. Hetzelfde geldt ook voor leerlingen en ouders. Bovendien is het belangrijk dat de waaromdiscussie met alle partijen uitgebreid gevoerd wordt. Voor sommige mensen zal het genoeg zijn dit één keer te doen, maar in veel situaties is het handig na verloop van tijd de waaroms weer in herinnering te brengen.

Lees hier het artikel van Jouke Brouwer op Vernieuwenderwijs over nut-en-noodzaak als succesfactor van onderwijsinnovatie

Delen:

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je nu in voor
de nieuwsbrief of registreer direct

Trending topics
Whitepaper: Naar een veiligere, hybride onderwijsomgeving
Schrijf je in voor onze Breens Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze Breens Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks kennis en inspiratie over digitalisering en innovatie in het onderwijs in je mailbox.

Door op de button te klikken, meld je je aan voor de nieuwsbrief en ga je akkoord met de voorwaarden van Breens.

Bedankt voor je aanmelding voor de nieuwsbrief van Breens.nl, het kennis- en inspiratieplatform voor onderwijsprofessionals. Je ontvangt binnenkort de eerstvolgende editie in je mailbox.  We wensen je veel leesplezier! Het team van Breens.nl