Home Thema's Onderwijsinnovatie Onconventionele maatregelen moeten mislukte schoolcarrières voorkomen
Onderwijsinnovatie

Onconventionele maatregelen moeten mislukte schoolcarrières voorkomen

Achtergrond

Zet onconventionele maatregelen zoals een bonusjaar en soepele overgangen in om te voorkomen dat de schoolcarrière van leerlingen mislukt. Daarvoor pleit Henk Hagoort, voorzitter van de VO-raad, in het Algemeen Dagblad. “We mogen geen enkele leerling een mislukte schoolcarrière door corona aandoen, omdat diegene zijn draai niet meer kan vinden.”

Volgens Hagoort hebben de drie jaar met coronamaatregelen niet alleen geleid tot leerachterstanden maar vooral ook tot sociaal-emotionele problemen. “Kinderen missen structuur, hebben moeite om zich te gedragen in een groep en het ontbreekt aan motivatie. Teveel leerlingen staan niet meer op ‘aan’. Dat vraagt enorm veel pedagogische aandacht van docenten.” Het risico dreigt dat deze leerlingen blijven zitten of zakken voor hun examen, daardoor nog verder gedemotiveerd raken en in een neerwaartse spiraal terechtkomen. Hagoort schat in dat het nog wel twee tot drie jaar duurt voor deze kinderen hun been bijtrekken. Hij pleit daarom voor meer tijd en ruimte en voor creatieve oplossingen. Bovendien vindt hij de prestaties collectief de verantwoordelijkheid van het voortgezet onderwijs, de vervolgopleidingen en de overheid.

Een voorbeeld van een mogelijkheid van meer tijd en ruimte is om sommige leerlingen een bonusjaar te geven om de opleiding af te ronden. Een andere is om te gaan kijken naar soepele overgangen. Volgens Hagoort is er voor dit schooljaar een examenregeling die leerlingen voldoende tegemoet komt. Hij vindt dat er echter ook gekeken moet worden naar leerlingen die nu doorstromen naar de bovenbouw en de komende jaren examen doen. Zij zouden bijvoorbeeld zonder afgerond diploma havo of vwo toch kunnen worden toegelaten tot de vervolgopleidingen met de vakken die ze wel hebben behaald. Vorig jaar was dit al mogelijk bij de overstap van mbo naar hbo. Leerlingen werden voorwaardelijk toegelaten als student tot de vervolgopleiding. Hagoort wil daar nu het gesprek over aangaan met mbo-instellingen, hogescholen en universiteiten.

Bron: VO-raad.

Delen:

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je nu in voor
de nieuwsbrief of registreer direct

Trending topics
Zo weet je zeker, dat je veilig mailt (volgens de AVG)
Kabinet pakt regie op digitalisering
Toekomstperspectief op digitaal toetsen en beoordelen