Home Thema's Onderwijsinnovatie Onderzoek en onderwijs moet aan de slag met SURF trendrapport over technologie
Onderwijsinnovatie

Onderzoek en onderwijs moet aan de slag met SURF trendrapport over technologie

Achtergrond

Het trendrapport SURF Tech Trends 2023 beschrijft zes technologieën en 29 trends die zeer relevant zijn voor onderwijs en onderzoek. Maar het gaat pas echt leven als de onderwijs en onderzoek sector met elkaar de ontwikkelingen en toepassingen vormgeven. Dat is de mening van drie experts, die vertellen hoe zij hier tegenaan kijken.

De zes technologieën in het rapport zijn Artificial Intelligence, Advanced Computing, Quantum, Edge, Network en eXtended Reality. SURF vroeg drie experts – Jan-Laurens Lasonder Directeur LISA (Library IT-services & Archive) bij Universiteit Twente, Rudy van Belkom, directeur van de Stichting Toekomstbeeld der Techniek, en Martijn Kleppe, directielid bij de Koninklijke Bibliotheek (KB) en lid van de Wetenschappelijke Technische Raad (WTR) – naar hun overkoepelende visie op het rapport.

Dialoog opstarten

Volgens Lasonder, die heeft bijgedragen aan de totstandkoming van SURF Tech Trends 2023, helpt het trendrapport de dialoog op te starten over de ontwikkelingen in de buitenwereld, zoals MOOC’s en academies van big tech bedrijven. “We denken dat we in een beschermd businessmodel zitten, maar dat kan door technologie zomaar snel veranderen. Een trendrapport opent de luiken naar wat er in de buitenwereld gebeurt.”

Maatschappelijke context

Van Belkom vindt dat we door alles wat de technologie mogelijk maakt de vraag ‘kunnen we wat we willen?’ moeten omdraaien: ‘willen we wat we kunnen?’. Kleppe beaamt dat maar vindt dat er ook maatschappelijk en interpersoonlijk nog veel is om over na te denken. Hij signaleert dat we de digitale publieke ruimte aan het herwinnen zijn: “Er is een bewustwording rond de gevolgen van maatschappelijke trends.” Daarop voortbordurend plaatst Lasonder een van de 29 trends – low code development – in een maatschappelijke context waarin aandacht is voor digitale soevereiniteit en wij minder afhankelijk willen zijn van tech providers.

Kleppe vindt dat een van de zes technologieën – eXtended Reality – past in de zoektocht naar nieuwe manieren om toegang te geven tot informatie. Hij haalt het voorbeeld aan van een onderzoeker die met een VR-bril door het magazijn met middeleeuwse boeken kan lopen.

Future consciousness

De drie onderstrepen allemaal het belang van vooruitkijken. Van Belkom: “Het gaat om future consciousness, dat je je kunt voorstellen dat meerdere toekomstscenario’s mogelijk zijn.” Kleppe: “We moeten innovatie gezamenlijk oppakken en een cultuur bouwen van leren en delen.” Lasonder is voorstander van verder vooruitkijken: “Als je vaker van dit soort discussies hebt, dan kom je op toekomstscenario’s en weet je beter welke beslissingen je op de korte termijn kunt nemen.”

Het trio is het ook met elkaar eens dat een trendrapport zoals SURF Tech Trends 2023 pas gaat leven als je ermee aan de slag gaat. Door de trends in de maatschappelijke context te plaatsen. Door ervaringen te delen en door met elkaar voorstellingen te maken van de toekomst.

Bron: SURF

Delen:

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je nu in voor
de nieuwsbrief of registreer direct

Trending topics
Leven lang ontwikkelen via het mbo kan een stuk eenvoudiger