Home Thema's Onderwijsinnovatie Op zoek naar de beste blend bij blended learning – Deel 5: Hoe begin je met blended learning?
Gepersonaliseerd leren

Op zoek naar de beste blend bij blended learning – Deel 5: Hoe begin je met blended learning?

Achtergrond

Wat is de beste blend bij blended learning? Daaraan wijden Barend Last en Wessel Peeters op het platform Vernieuwenderwijs een serie artikelen. In deel 5 aandacht voor de vraag: hoe begin je met blended learning?

Het ontwerpen van blended learning varieert in de praktijk van het simpelweg toevoegen van een online leeractiviteit tot een volledig herontwerp. De beste aanpak van de start hangt volgens de auteurs af van factoren die de context bepalen zoals doelgroep, onderwijs- en ontwerpervaring, de beschikking van ondersteuning en het toollandschap.

Drie benaderingen voor ontwerpen blended learning

Vervolgens behandelen ze de drie benaderingen voor het ontwerpen van blended learning van Alammary en collega’s: de lage-impact blend, de medium-impact blend en de hoge-impact blend.

  • De lage-impact blend heeft als voordeel dat het relatief eenvoudig is om te beginnen, maar als nadeel dat de constructieve afstemming van  leeruitkomsten, leeractiviteiten en toetsing in het geding kan komen.
  • De medium-impact blend biedt een stapsgewijze aanpak om de cursus van een docent stukje bij beetje verder te herontwerpen. Hierdoor kun je als docent steeds vaardiger worden, waardoor je zelfvertrouwen groeit. Tegelijkertijd zijn er geen gouden standaarden voor het vervangen van leeractiviteiten, en is een enigszins flexibele houding en het durven maken van fouten essentieel.
  • De hoge-impact blend is volgens de auteurs de beste vorm om de cursus van een docent op meerdere facetten te verrijken of problemen op te lossen, maar is ook de meest uitdagende aanpak voor het ontwerpen van blended learning.

Om docenten te helpen om de juiste keuze te maken, hebben de auteurs een checklist gemaakt. Tegelijkertijd benadrukken ze dat een docent zich altijd moet realiseren dat elke context totaal verschillend is en dat er bij blended learning ook iets verandert in de didactiek en de docentrol. Ze adviseren docenten daarom klein te beginnen, om hulp te vragen en om te zoeken naar manieren om te professionaliseren. En om in teams te ontwerpen, het liefst met directe collega’s en een of twee studenten erbij.

Lees hier deel 1 van Last en Peeters. Lees hier deel 2 van Last en Peeters. Lees hier deel 3 van Last en Peeters. Lees hier deel 4 van Last en Peeters.

Bron: Vernieuwenderwijs.

Delen:

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je nu in voor
de nieuwsbrief of registreer direct

Trending topics
Leven lang ontwikkelen via het mbo kan een stuk eenvoudiger