Home Thema's Onderwijsinnovatie Openstelling vierde ronde Nationaal Groeifonds uitgesteld
Onderwijsinnovatie

Openstelling vierde ronde Nationaal Groeifonds uitgesteld

Openstelling vierde ronde Nationaal Groeifonds uitgesteld
Nieuws

De openstelling van de vierde ronde van het Nationaal Groeifonds, waarmee het kabinet in 2021-2025 20 miljard euro investeert in projecten die zorgen voor het duurzame verdienvermogen van Nederland, is uitgesteld. Dit is het gevolg van het verwerpen van twee moties door de Kamer op 12 maart.

Over het Nationaal Groeifonds

Het Nationaal Groeifonds is een initiatief van de ministeries van Economische Zaken en Klimaat en Financiën. Zij beheren gezamenlijk het fonds namens het kabinet. Het fonds heeft 20 miljard euro beschikbaar voor de periode 2021-2025.

Het Nationaal Groeifonds investeert in projecten die zorgen voor het duurzame verdienvermogen van Nederland. Dat doet het Nationaal Groeifonds bij projecten op twee terreinen:

  • Kennisontwikkeling.
  • Onderzoek, ontwikkeling en innovatie (R&D en Innovatie). 
Kennisontwikkeling

Bij het terrein Kennisontwikkeling gaat het over kansen die er liggen om te investeren in onderwijs en het leren van vaardigheden. Investeren in menselijk kapitaal leidt tot economische groei. Bijvoorbeeld doordat mensen door het opdoen van kennis betere diensten en producten kunnen maken, die meer geld opleveren. 

Onderzoek, ontwikkeling en innovatie (R&D en Innovatie)

Bij het terrein Onderzoek, ontwikkeling en innovatie zijn er kansen voor economische groei en die het Nationaal Groeifonds met initiatiefnemers wil verzilveren. Binnen onderzoek, ontwikkeling en innovatie valt onder andere fundamenteel onderzoek, doorontwikkeling van nieuwe technologieën of ideeën. 

Tot nu toe zijn er drie beoordelingsronde geweest. Daarbij werd in 2021 646 miljoen euro toegekend, in 2022 5 miljard en in 2023 4,001 miljard. De openstelling voor de vierde ronde is uitgesteld.

Over de moties

Het gaat om twee moties:

  • De motie om op de kortst mogelijke termijn duidelijkheid te geven over de vierde ronde van het Nationaal Groeifonds en van uitstel geen afstel te maken.
  • De motie om niet te bezuinigen op het Nationaal Groeifonds en de resterende middelen te blijven inzetten voor innovatieve, duurzame en structurele economische groei. 
Gevolgen

Het verdwijnen van het Nationaal Groeifonds kan grote gevolgen hebben. Minister Dijkgraaf liet onlangs weten aan de Tweede Kamer dat de Nederlandse economie tot 2040 90 miljard euro misloopt als het Nationaal Groeifonds zou verdwijnen. In februari 2024 waarschuwde de Kenniscoalitie van wetenschap en bedrijfsleven er ook al voor dat het Nationaal Groeifonds niet verloren mag gaan. Als Nederland drie procent van het bruto binnenlands product (bbp) in R&D wil investeren, dan is het Nationaal Groeifonds volgens de Kenniscoalitie hard nodig.

Voorzitter Marcel Levi wijst erop dat elke euro voor onderwijs en innovatie 4,60 euro oplevert aan rendement. De Kenniscoalitie is een samenwerkingsverband van werkgeversverenigingen VNO-NCW en MKB Nederland en de koepels van universiteiten, hogescholen en academische ziekenhuizen. Ook de KNAW, NWO, ZonMw en de instituten voor toegepast onderzoek doen mee.

Bron: Nationaal Groeifonds.

Delen:

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je nu in voor
de nieuwsbrief of registreer direct

Trending topics
Met cyberrisicopool als mbo samen risico dragen
Lessen uit ransomware-aanval op British Library
Vlaamse scholen boeken opnieuw digitale vooruitgang