Home Thema's Onderwijsinnovatie PO-Raad geeft nieuwe onderwijsminister vijf aandachtspunten
Onderwijsinnovatie

PO-Raad geeft nieuwe onderwijsminister vijf aandachtspunten

Nieuws

Volgens de PO-Raad kan serieus investeren in het onderwijs alleen door een ragfijn samenspel tussen overheid, schoolbesturen, schoolleiders en leraren, met onderling vertrouwen in elkaar. Daarom geeft de PO-Raad de nieuwe minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs, Dennis Wiersma, in een brief alvast vijf aandachtspunten:

Zonder voldoende personeel geen succesvolle uitvoering plannen 

Bij de uitvoering van plannen moet daarom telkens worden getoetst of die haalbaar zijn gegeven het personeelstekort en of ze geen ongewenste neveneffecten met zich meebrengen.

Heldere einddoelen

Bij alle plannen, met name bij het ‘masterplan’ voor verbetering van de onderwijskwaliteit, moeten samen met de sector vooraf heldere en haalbare einddoelen worden geformuleerd. Anders is de kans op teleurstellende effecten erg groot. 

Zorg voor een basisvoorziening voor álle kinderen van 0 tot en met 12 jaar 

Het kabinet gaat kinderopvang tot 95% vergoeden maar richt deze maatregel in op alleen wérkende ouders. Een gemiste kans, aldus de PO-Raad. Daarom komt ze met een tegenvoorstel: zorg voor een kansrijke start voor ieder kind door een álgemeen toegankelijke basisvoorziening voor kinderen van 0 tot en met 12 jaar. 

Aanpak schoolgebouwen nodig 

Om onderwijskwaliteit te kunnen verbeteren en kansengelijkheid te faciliteren moet de basis op orde zijn en daarbij horen functionele, toegankelijke en duurzame schoolgebouwen met een goed en gezond leer- en werkklimaat.

Governance en verantwoording moeten aansluiten op onderwijspraktijk 

De PO-Raad steunt de ambitie om middelen zoveel mogelijk in de klas te laten belanden, maar de governance en verantwoording moeten passen bij de onderwijspraktijk. Daarbij staat de PO-Raad voor goede samenspraak met de medezeggenschap.

Bron: PO-Raad. 

Delen:

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je nu in voor
de nieuwsbrief of registreer direct

Trending topics
Zo weet je zeker, dat je veilig mailt (volgens de AVG)
Kabinet pakt regie op digitalisering
Toekomstperspectief op digitaal toetsen en beoordelen