Home Thema's Onderwijsinnovatie Samenwerking moet voorzien in meer datatalent op mbo-niveau
Onderwijsinnovatie

Samenwerking moet voorzien in meer datatalent op mbo-niveau

Cyberveiligheid
Achtergrond

Er is meer behoefte aan kennis over data en kunstmatige intelligentie op mbo-niveau. Daarom hebben zeven Brabantse mbo-instellingen de handen ineengeslagen met bedrijfsleven en overheid in de regio in het MBO Innovatie- en Expertise Centrum (MIEC) Data Impact.

In de huidige economie vormen data steeds vaker een onderdeel van werkprocessen bij bedrijven, overheden, maar ook in het dagelijkse leven. We genereren, verzamelen en interpreteren data en gebruiken data om allerlei processen te sturen. Om ook daadwerkelijk met deze data uit de voeten te kunnen, is data-vaardigheid nodig. Meer bewustwording en (basis)kennis, op alle beroepsniveaus, is daarom van essentieel belang.

Zeven mbo-instellingen

De zeven mbo-instellingen – De Leijgraaf, Koning Willem 1 College, Curio, ROC Tilburg, Yuverta mbo Tilburg, ROC Ter AA en het Summa College – willen investeren in een brede (basis)kennis en willen zorgen voor verdieping van dit thema in mbo-opleidingen en beroepen. Programmamanager Christiaan van Dieten. “In het MIEC kunnen onderwijsinstellingen, bedrijven en overheden elkaar ontmoeten, ervaringen uitwisselen en de samenwerking aangaan. Op deze manier ontstaat een kennisplatform van waaruit kennis en contacten kunnen worden gedeeld. Doel is om databewustzijn, -kennis en de -vaardigheid in de regio te verhogen.”

Activiteiten

Het MIEC heeft drie activiteiten:

  1. De MIEC wordt een digitaal platform van waaruit onderwijs wordt ontwikkeld. Het te ontwikkelen onderwijs bestaat uit zowel generalistisch aanbod over de basis van data, als specialisaties in de IT-vakgebieden of per sector.
  2. Het digitale platform faciliteert field projects, een practoraat en het ambassadeursnetwerk van en voor de regio.
  3. Docenten en het werkveld professionaliseren in hun kennis en toepassing van data met als doel om de impact en mogelijkheden van data anders en beter over te brengen op studenten of collega’s.

Bron: Onderwijscommunity.

Delen:

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je nu in voor
de nieuwsbrief of registreer direct

Trending topics
Schaduw-ict, de IBP-uitdaging van ChatGPT
Stappenplan voor smartphonebeleid op school
Hoe betrek je als school ouders bij mediawijsheid?