Home Thema's Onderwijsinnovatie Slim inzetten ChatGPT bespaart veel tijd in het onderwijs
Onderwijsinnovatie

Slim inzetten ChatGPT bespaart veel tijd in het onderwijs

Slim inzetten ChatGPT bespaart veel tijd in het onderwijs
Nieuws

Jefta Westra stapte over van het bedrijfsleven naar het onderwijs. Het goed en zorgvuldig voorbereiden van lessen kostte hem aanvankelijk veel tijd. Totdat hij ontdekte dat hij door ChatGPT slim in te zetten veel tijd kon besparen. In een gastcolumn voor Leraar24 noemt hij vijf taken die je uitstekend samen met ChatGPT kunt uitvoeren.

Vijf taken inzetten ChatGPT
  • Toetsvragen genereren – Door de kernpunten van de les in te voeren in ChatGPT kun je snel gevarieerde toetsvragen genereren.
  • Opdrachten differentiëren – Je kunt ChatGPT raadplegen voor creatieve opdrachten.
  • Efficiënt vragen beantwoorden – Je kunt ChatGPT ogebruiken om snel een antwoord te formuleren op vragen die leerlingen stellen.
  • Samenvatten van theorie – Na het behandelen van een complexe wetenschappelijke theorie kun je als docent ChatGPT vragen een begrijpelijke samenvatting te maken.
  • Automatisering van repetitieve taken – Tijdens een programmeerles kun je ChatGPT inzetten om code te beoordelen.

Westra schrijft in zijn gastcolumn dat hij inmiddels ChatGPT dagelijks gebruikt voor bovenstaande taken, zowel als voorbereiding op zijn lessen als tijdens zijn lessen.

Andere kijk op zelflerende robots

Hij wijst er ook op hoe de kijk op zelflerende robots in de loop der jaren is veranderd. In 2004 toonde de film ‘I, Robot’ een dystopische wereld die wordt overgenomen door zelflerende robots, waardoor menselijke samenlevingen worden ontwricht. Inmiddels hebben in sectoren zoals de auto-industrie, de Rotterdamse haven en in postorderbedrijven zelflerende robots al veel menselijke taken overgenomen. Dit resulteert vooral in aanzienlijke tijdsbesparingen. Westra, die economiedocent is op CSG Selion in Groningen, verwacht dat we dat ook in het onderwijs steeds meer gaan zien. Zelf plukt hij daar inmiddels al vooral de vluchten van.

Bron: Leraar24.

Delen:

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je nu in voor
de nieuwsbrief of registreer direct

Trending topics
Met cyberrisicopool als mbo samen risico dragen
Lessen uit ransomware-aanval op British Library