Home Thema's Onderwijsinnovatie Speciale IT-vakschool voor mensen met autisme groot succes
Gepersonaliseerd leren

Speciale IT-vakschool voor mensen met autisme groot succes

autistische leerling voor beeldscherm
Achtergrond

Leerlingen met autisme vinden niet altijd de juiste aansluiting op school en in het bedrijfsleven. Dat is jammer, omdat de hyperfocus en gedrevenheid waar personen met autisme veelal over beschikken uitkomst biedt voor veel vakken en beroepsgroepen. Bijvoorbeeld voor informatica en ICT-vakken. IT’er Frans de Bie – twee van zijn kinderen zijn autistisch – startte in 2014 ITvitae. Hoe gaat het inmiddels vijf jaar later op deze IT-vakschool voor leerlingen met autisme?

Leerlingen met autisme worden vanwege hun beperking vaak geweigerd bij vervolgopleidingen. Dat zeggen betrokkenen op basis van ervaringen in de regio Eindhoven in NRC Handelsblad. Bij een meldpunt kwamen in een maand tijd 55 klachten binnen van leerlingen met autisme die zijn afgewezen door een mbo- of hbo-school. “Schrik niet, dit is geen actueel nieuws maar een bericht uit 2013. In vijf jaar tijd is er gelukkig heel veel veranderd”, constateert De Bie. Want toen het onderwerp ‘autisme in het onderwijs’ onlangs in het nieuws kwam, was de strekking al heel anders. In een Volkskrant-artikel hierover lag de focus op de mooie ontwikkelingen bij ITvitae. Oprichter De Bie: “Iedereen met de diagnose autisme – ‘autisten zeggen we hier niet, dat vinden we stigmatiserend’ – kan zich aanmelden.” Daarna volgt een selectieprocedure, een studie van acht maanden, een werkervaringsplek en daarna hopelijk een baan. De deelnemers betalen zelf een deel, het UWV en sommige gemeenten betalen mee. Bedrijven die afgestudeerden in dienst nemen en fondsen financieren de rest. 

Voor de bijzondere IT-school meldden zich in totaal meer dan 1000 deelnemers aan voor circa 330 plekken.

Van ICT-student naar tech crime-specialist bij de politie

Voor de bijzondere IT-school die gevestigd is in een prachtig klooster in Amersfoort meldden zich in totaal meer dan 1000 deelnemers aan voor circa 330 plekken. De school telt inmiddels 300 afgestudeerden die zich na de opleiding specialist op het gebied van computertechnologie mogen noemen. 90 procent van hen werkt bij mooie bedrijven. Denk aan het Team High Tech Crime van de politie, Ernst & Young, Centric, Sogeti en de KNAW.

Opvallen in de cyberwereld

Een van de opleidingen die wordt aangeboden, leidt de studenten op tot cybersecurity-specialist. Dit gebeurt via een leertraject dat is ontwikkeld in samenwerking met het bedrijf Northwave en dat zich richt op criminaliteit en beveiliging in de digitale wereld. De deelnemers – veelal jongens – zijn geknipt voor een specialistische baan in de ICT. De combinatie van hoge intelligentie, interesse in computertechnologie en een sterke focus, waardoor ze zich helemaal in een vraagstuk begraven totdat ze een oplossing hebben gevonden, maakt ze bij uitstek geschikt voor een baan als programmeur of ethisch hacker. Ze begrijpen dingen van technologie waar zelfs de gemiddelde ICT’er weinig van kan volgen. ”Als je iets in de cyberwereld doet, en je bent goed, dan val je op. Iemand uit een eerdere cybergroep kreeg bijvoorbeeld een uitnodiging van Google om te solliciteren,” aldus De Bie in een artikel in het AD

Niet alleen kunnen mensen met autisme en interesse in ICT via ITvitae aan een baan komen in dit vakgebied, maar ITvitae draagt ook bij aan de sociale acceptatie van deze groep, vertellen cursisten in het AD. 

Delen:

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je nu in voor
de nieuwsbrief of registreer direct

Trending topics