Home Thema's Onderwijsinnovatie Studenten kiezen vanwege crisis vaker voor korte hbo-opleiding
Onderwijsinnovatie

Studenten kiezen vanwege crisis vaker voor korte hbo-opleiding

Nieuws

Door corona en de economische crisis kiezen studenten vaker voor een associate degree-opleiding, een korte tweejarige opleiding op hbo-niveau. Dat blijkt uit verschillende recente onderzoeken, aldus HBOstart. Volgens Huib van Zessen, initiatiefnemer van HBOstart, durven studenten zich niet voor vier jaar te verbinden aan een opleiding omdat het risico van weggegooid geld te groot is.

De Inspectie van het Onderwijs ziet dit ook terug in de cijfers: In de afgelopen vijf jaar is het aantal mensen dat een associate degree-opleiding volgt meer dan verdubbeld, terwijl het aantal reguliere bachelorstudenten is gedaald. Het heeft er volgens Van Zessen toe geleid dat HBOstart bij de studiekeuzetest op de website meer aandacht besteed aan de associate degree-opleiding. “Simpelweg omdat we zien dat daar nu een enorme vraag naar is.”

De daling zit vooral in het aantal mensen dat zich inschrijft voor een hbo-bacheloropleiding in de gezondheidszorg: 2021 13.290 en in 2022 12,5% minder. HBOstart vermoedt dat de heftige zorgverhalen uit de coronatijd een oorzaak hiervan kunnen zijn.
Een andere opvallende ontwikkeling is dat studenten vaker vroegtijdig stoppen met hun opleiding. Deze ontwikkeling geldt zowel voor het mbo als voor het hbo en het wo. Een van de oorzaken is dat middelbareschooldiploma’s gemakkelijker werden vergeven tijdens de coronatijd. Daardoor bleek een vervolgopleiding regelmatig te hoog gegrepen of de verkeerde keuze. Van Zessen ziet ook deze ontwikkeling terug op de website: “De pagina’s over hoe je kunt stoppen met een hbo opleiding zijn erg populair.”

Bronnen: HBOstart en Nationale Onderwijsgids

Delen:

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je nu in voor
de nieuwsbrief of registreer direct

Trending topics
Schaduw-ict, de IBP-uitdaging van ChatGPT
Stappenplan voor smartphonebeleid op school
Hoe betrek je als school ouders bij mediawijsheid?