Home Thema's Onderwijsinnovatie Studenten meest tevreden over sfeer, minst over informatievoorziening
Onderwijsinnovatie

Studenten meest tevreden over sfeer, minst over informatievoorziening

Nieuws

Bijna vier op de vijf studenten hbo en wo (79%) zijn tevreden over de sfeer op hun opleiding. Ruim vijf op de zes (85%) voelt zich veilig om zichzelf te zijn op hun opleiding. De informatievoorziening vanuit de opleiding scoort aanmerkelijk lager: nog geen drie van de vijf (59%) is tevreden hierover. Dat blijkt uit de Nationale Studenten Enquête 2023, waarvoor 289.000 studenten hbo en wo zijn bevraagd.

Bij algemene tevredenheid is er gekeken naar het verschil tussen hbo en wo en is er een uitsplitsing gemaakt naar opleiding. Net als andere jaren zijn wo-studenten gemiddeld meer tevreden over hun opleiding dan hbo-studenten. Van de wo-studenten geeft 80 procent aan tevreden te zijn over de opleiding, van de hbo-studenten 67 procent. Binnen de opleidingen is de tevredenheid over de hbo- en wo-opleidingen uit de sector Landbouw en Natuurlijke omgeving het hoogst met 85 procent, gevolgd door de opleidingen uit de sector Natuur (80 procent) en Taal en Cultuur (79 procent). De opleidingen binnen de sectoren Onderwijs en Economie hebben met 66 en 67 procent gemiddeld een lagere tevredenheidsscore.

Informatie opleiding

Ook bij het onderdeel informatie vanuit de opleiding is een uitsplitsing gemaakt naar opleiding. In de sector onderwijs zijn gemiddeld de meeste studenten ontevreden over de informatie vanuit de opleiding (19 procent), in de sector Landbouw en natuurlijke omgeving de minste (7 procent).

Over het onderzoek

De Nationale Studenten Enquête (NSE) is een jaarlijks terugkerend landelijk tevredenheidsonderzoek, uitgevoerd door Stichting Studiekeuze123. De resultaten laten zien hoe tevreden huidige studenten van universiteiten en hogescholen zijn over hun opleiding en onderwijsinstelling. De resultaten van de NSE worden gebruikt voor studiekeuzevoorlichting en zijn per opleiding te vinden op de opleidingspagina’s op Studiekeuze123.nl.

De landelijke resultaten voor het hbo en wo zie je overzichtelijk op de factsheets:

Wil je verschillende opleidingen met elkaar vergelijken? Gebruik dan het NSE Dashboard. Dit is een interactief dashboard waarmee je de NSE-resultaten op een eenvoudige manier kunt bekijken en vergelijken. Je kunt:

  • alle themascores bekijken op een zelfgekozen niveau;
  • vanuit de themascores de onderliggende items bekijken;
  • de figuren als pdf-bestand downloaden;
  • de resultaten van opleidingen van één onderwijsinstelling met elkaar vergelijken;
  • een lijst met selecties maken.

Bron: Studiekeuze123.nl, Nationale Onderwijsgids

Delen:

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je nu in voor
de nieuwsbrief of registreer direct

Trending topics
Met cyberrisicopool als mbo samen risico dragen
Lessen uit ransomware-aanval op British Library