Home Thema's Onderwijsinnovatie Toekomstverkenning naar mbo, het hoger onderwijs en de wetenschap in 2040
Onderwijsinnovatie

Toekomstverkenning naar mbo, het hoger onderwijs en de wetenschap in 2040

Nieuws

Hoe moeten het middelbaar beroepsonderwijs, het hoger onderwijs en de wetenschap eruit zien in 2040? Daarvoor doet een consortium van vijf partijen – KBA Nijmegen, Center for Higher Education Policy Studies (CHEPS), Kohnstamm Instituut, ResearchNed en Andersson Elffers Felix (AEF) – samen met Helder en Duidelijk een toekomstverkenning in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Het consortium publiceert in juni 2023 een eindrapport.

De informatie voor het eindrapport wordt op allerlei manieren verzameld:

  • Literatuurstudie en internationale verkenning.
  • Interviews met experts.
  • Themabijeenkomsten op uitnodiging.
Meepraten

Daarnaast kan iedereen meepraten die betrokken is bij het middelbaar beroepsonderwijs, het hoger onderwijs en de wetenschap. Dat zijn bijvoorbeeld bestuurders, beleidsmakers, docenten, onderzoekers, studenten, ouders en vertegenwoordigers van bedrijven. Zij kunnen op drie manieren meepraten:

Waarom nodig?

De toekomstverkenning is volgens het ministerie nodig, omdat de wereld in sneltreinvaart verandert. Bovendien heeft Nederland te maken met grote uitdagingen: klimaatverandering, de energietransitie, internationale veiligheid, demografische- en sociaal-culturele veranderingen. De toekomstverkenning moet onderzoeken wat deze thema’s betekenen voor mbo, hoger onderwijs en wetenschap. Zijn er veranderingen nodig en zo ja welke? En wat zijn daarbij de keuzes?

Het zijn niet de enige toekomstverkenningen. Het kabinet is al langer bezig met onderzoek naar het mbo in 2030. Daarnaast verschijnen de komende maanden toekomstverkenningen naar het beroepsonderwijs en leven lang ontwikkelen.

Bron: MBO•today, Toekomst van Onderzoek en Wetenschap

Delen:

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je nu in voor
de nieuwsbrief of registreer direct

Trending topics
Stijging ransomware aanvallen in het onderwijs
Zakkie alternatief voor mobieltjesverbod in onderwijs