Home Thema's Onderwijsinnovatie Vervang mbo- en hbo-instellingen door beroepsonderwijsclusters
Onderwijsinnovatie

Vervang mbo- en hbo-instellingen door beroepsonderwijsclusters

Blog

Hef de huidige mbo- en hbo-instellingen op en breng ze onder in 4 beroepsonderwijsclusters met 6 verschillende niveaus. Deze opvallende suggestie doet Rob Neutelings, bestuursvoorzitter van Curio, in een column op persoonlijke titel voor MBO•today.

Deze nieuwe aanpak heeft volgens Neutelings een aantal voordelen:

  • Studenten van verschillende niveaus leren samenwerken, vergelijkbaar met de situatie die ze aantreffen in hun toekomstige werkpraktijk.
  • De overstap naar een ander niveau zal gemakkelijker zijn, want je hoeft daarvoor niet naar een andere instelling.
  • Praktijkfaciliteiten – die soms kostbaar zijn – worden beter benut.
  • Het verder uitrollen van Leven Lang Ontwikkelen wordt gemakkelijker.
  • Bedrijven en maatschappelijke organisaties zullen makkelijker de weg vinden naar de onderwijsinstelling waar ze mee willen samenwerken.
  • We zijn af van de etiketten middelbaar en hoger.

Neutelings reageert met zijn column op de toekomstverkenning die het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap wil uitvoeren. Deze toekomstverkenning richt zich onder meer op de inrichting van het stelsel van mbo en hoger onderwijs (met het onderscheid tussen theoretisch en praktijkgericht onderwijs) en de manier waarop er kan worden bijgedragen aan maatschappelijke opgaven.

Neutelings noemt dit een veilige keuze, omdat het aansluit bij het bestaande onderwijssysteem en omdat bestaande partijen belang hebben bij handhaving van de bestaande inrichting. De kans dat deze partijen pleiten voor fundamentele veranderingen in het onderwijssysteem die betekenen dat hun eigen organisaties geen bestaansrecht meer hebben, is volgens Neutelings zeer klein en waarschijnlijk zelfs afwezig.

Bron: MBO•today

Delen:

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je nu in voor
de nieuwsbrief of registreer direct

Trending topics
Smartphonebeleid vo-scholen op orde, praktijk loopt achter
DUO verwijdert enquête na datalek