
Wet rond toelatingsrecht bij mbo biedt veel mogelijkheden

De wet rond toelatingsrecht op het mbo biedt veel mogelijkheden. Het is echter wel belangrijk dat scholen transparant zijn over de mogelijkheden en er duidelijk over communiceren. Bovendien moeten ze met de student in gesprek gaan. Dat was de uitkomst van een online bijeenkomst van de MBO Brigade dit voorjaar, waaraan vertegenwoordigers van scholen, het ministerie van OCW en de MBO Raad deelnamen.
Theorie
Bart Lathouwers, Juridisch Adviseur van de MBO Raad, vertelde tijdens de bijeenkomst over het toelatingsprincipe van ‘toelating tenzij’, dat sinds 2017 geldt: een student moet worden toegelaten tenzij de wet expliciet een weigeringsgrond geeft zoals een eerder negatief bindend studieadvies, het ontbreken van de juiste vooropleiding of wanneer een opleiding een maximale opleidingscapaciteit instelt (numerus fixus). Zo’n numerus fixus mag wanneer de arbeidsmarktkansen van de opleiding slecht zijn of wanneer de school kampt met een capaciteitsgebrek. Bij de procedure voor een numerus fixus in het mbo zijn er twee mogelijkheden:
- Loting
- Volgorde van aanmelding
Extra kwalitatieve selectiecriteria zijn in het mbo niet toegestaan.
Praktische dilemma’s
Vervolgens werden in breakoutrooms praktische dilemma’s besproken aan de hand van cases van Simone Megens (Yuverta) en Hans Everhardt (Noorderpoort, namens alle Noordelijke mbo-scholen).
Zo vroeg Megens of een numerus fixus per locatie mogelijk is. Volgens experts van de MBO Raad en het ministerie is het mogelijk mits de keuze niet voor de student gemaakt wordt, maar in een gesprek met de student en wanneer in een vroeg stadium duidelijk is wat de voorkeurslocatie van de student is.
Everhardt wilde weten of de opleiding de lotingsdatum naar voren mag halen zodat de student eerder weet waar hij aan toe is. Het antwoord is dat dit mag en dat de enige eis is dat de toelating objectief is.
Conclusie
De conclusie aan het eind van de bijeenkomst is dat er genoeg ruimte in de regels is voor de scholen om eigen keuzes te maken. Wel is en blijft het bij toelatingsbeleid belangrijk om goede voorlichting te geven en het gesprek met de student te voeren.
Bron: MBO•today.
Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je nu in voor
de nieuwsbrief of registreer direct