
Actie en geen inventarisatie van achterstallig onderhoud van schoolgebouwen

De politiek moet aan de slag met het achterstallig onderhoud van schoolgebouwen en niet eerst een inventarisatie maken. De problemen zijn namelijk al bekend. Bovendien is de urgentie hoog en loopt de politiek al jaren achter. Dat stelt Nick Janssen in een artikel op Bouwstenen voor sociaal.
Hij reageert daarmee op een van de laatste Kamerbrieven van oud-minister Arie Slob. Die schrijft op 21 december 2021 dat de problemen met onderwijshuisvesting in Den Haag duidelijk op het netvlies staan. Ook onderschrijft hij het rapport ‘Een vak apart; Een toekomstbestendig onderwijshuisvestingsstelsel’ van het IBO Onderwijshuisvesting funderend onderwijs. En hij pleit ervoor dat gemeenten, schoolbesturen en experts uit de bouwwereld samen een centrale bouwcatalogus ontwikkelen met gestandaardiseerde oplossingen zodat het gemakkelijker wordt om schoolgebouwen te ontwerpen die voldoen aan de verschillende normen en wensen.
Volgens Janssen trekt Slob niet de juiste conclusie – meer geld en aan de slag – en komt hij in plaats daarvan met een actie – op zoek gaan naar informatie over oude schoolgebouwen – die niet nodig is aangezien deze informatie al bij het werkveld bekend is. Ook wil Slob eerst een optimalisatie van het huidige stelsel. Dat laatste is volgens Janssen wel nodig, maar hoeft niet de eerste stap te zijn.
Geld voor het achterstallig onderhoud van schoolgebouwen blijft aldus Janssen de voornaamste bottleneck. Daarvoor is samenwerking tussen de verschillende ministeries nodig. Bovendien moet de minister van Financiën met creatief coördineren de verschillende potjes bundelen.
Bronnen: Bouwstenen voor sociaal en Schoolfacilities.
Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je nu in voor
de nieuwsbrief of registreer direct