Home Thema's Onderwijsgebouw 2.0 Grote lokalen voor een integrale ontwikkeling van het kind
Onderwijsgebouw 2.0

Grote lokalen voor een integrale ontwikkeling van het kind

Achtergrond

Veel scholen en kindcentra hebben kleine lokalen en leerpleinen, die maar weinig gebruikt worden. Gevolg is dat kinderen te weinig ruimte hebben zich te ontwikkelen. Johan Hof – groepsleerkracht van groep 7 bij OBS West in Capelle aan den IJssel – laat zien hoe het anders kan; de klas is een leerplein en daar heb je ruimte voor nodig.

OBS West is bezig met het ontwikkelen van een binnen-buitenlokaal. Hof wil met het lokaal aan schoolleiders, bestuurders en architecten laten zien dat binnen-buitenleren een nieuwe leeromgeving kan worden.

Een binnen-buitenlokaal heeft volgens Hof twee voordelen:

  • De buitenruimte is gemakkelijk in te zetten tijdens lessen met alternatieve leerplekken.
  • Binnen-buitenlokalen verhogen de bezettingsgraad van het schoolplein, omdat een schoolplein voor 90 procent niet wordt gebruikt tijdens lessen.

Hof vertelt dat hij het altijd belachelijk heeft gevonden om kinderen weg te stoppen in klassen van 55 vierkante meter. Hij begrijpt het uit economisch perspectief, maar vindt het maatschappelijk onacceptabel. De klas is volgens hem een leerplein en heeft daarom ruimte nodig.

Inmiddels heeft OBS West acht lokalen van 100 vierkante meter, voorzien van schuifpuien. De leerkracht kan daarbij kiezen uit:

  • Coöperatieve werkvormen
  • Instructie
  • Groepswerk
  • Een meer klassikale werkvorm

OBS West wil met het binnen-buitenlokaal laten zien hoe je de klas van de toekomst bouwt, waar kinderen de ruimte hebben om zich tot een volwaardig burger te ontwikkelen. Inmiddels heeft de school partners gevonden om hun visie naar producten te vertalen. Zo is met Heutink de LEGO Innovation Education Studio ingericht en wordt met De Rekenwinkel de transformatie van het binnen-buitenlokaal opgepakt. Als je daarvan de schuifwanden openzet, ben je buiten op het binnenplein met groen en muren met kasten. In het binnen-buitenlokaal komen huisjes van Westfalia Spielgeräte, waarin kinderen in vaste groepjes kunnen werken. Het groene plein kan na school worden gebruikt door de scouting.

In Schooldomein is ook te lezen hoe de ideale school van Hof eruitziet: een lege hal met transparante wanden die open te schuiven zijn en met mobiele, modulaire en losmaakbare opstellingen zodat je als school telkens op situaties kunt inspelen.

Bron: Schooldomein (pagina 36 en 37)

Delen:

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je nu in voor
de nieuwsbrief of registreer direct

Trending topics
Stijging ransomware aanvallen in het onderwijs
Zakkie alternatief voor mobieltjesverbod in onderwijs
Gelijke kansen in het onderwijs voor 3000 leerlingen met sociale robots