Verbinden door te bewegen

Achtergrond

Verduurzamen, uitbreiden en veranderen van een school voor voortgezet onderwijs voor een beperkt budget op een krappe locatie terwijl de school ‘gewoon’ in gebruik blijft. Hoe pak je dat aan?

Ambitie

Het Tabor College Oscar Romero in Hoorn stond in 2018 voor deze uitdaging. Ze hebben bureau bos de opdracht gegund om hen hierin bij te staan, op basis van een ingenieus plan van aanpak. Uitgangspunt voor dit plan was het budget, het doel een uitbrei- ding van de sportvoorzieningen, een ruimtelijke opwaardering volgens de onderwijsvisie en flinke verduurzaming van het bestaande gebouw. Leidende thema’s waren bewegen en ontmoeten. Vanuit het Tabor College Oscar Romero was men duidelijk over de ambities en waarden die als uitgangspunt dienden voor het ontwerp: de school kon haar sportprofiel versterken met de nieuwe vleugel en de school moest voor de komende decennia verduurzaamd worden. Verder moest de routing logischer worden en was er behoefte aan ruimte voor onderwijsvernieuwing.

“De grote wens van Oscar Romero is meer bewegen, in en om de school”

Daarmee had iedereen in het ontwerp- en uitvoeringsproces hetzelfde doel: er is geen discussie over het waarom, maar over het hoe. Dit leverde een fijne samenwerking op gedurende het hele ontwerp- en bouwproces en bood bureau bos de kans om in het plan van aanpak de gewenste ontwerpingrepen financieel inzichtelijk te maken: een winkelwagen vol kansen en potenties, waarmee heldere keuzes te maken zijn gedurende het proces.

Zien bewegen doet bewegen

De grote wens van Oscar Romero is meer bewegen, in en om de school. De blikvanger van deze schoolrenovatie is daarom het nieuwe moderne sportdeel van het sportieve profiel van de topsport-talent-school. Op de begane grond ligt een nieuwe, ruime gymzaal met, naast de kleedkamers en berging, een teamruimte voor de sportdocenten en een aparte ingang voor avondgebruik. Op de verdiepingen bevinden zich een dubbelgrote spelzaal met de hoogte van een sporthal, een extra ruimte voor het team en twee aparte fitnessruimtes, naast een berging voor buitenmateriaal zoals mountainbikes. Het nieuwe sportgebouw huisvest ook twee lagen fietsenstalling. Verschillende kozijnen bieden vanuit de bestaande school doorkijkjes naar de nieuwe sportzalen en zicht op de gangen en trappen. Zo is het sporten ook in de school zichtbaar.

Jan Heijboer (SOHH/Brink Management Advies): “Mijn motto is met recht, respect en ruimte samen aan de toekomst bouwen. Creëer daartoe een sfeer waarin alle betrokkenen de ruimte krijgen om hun ideeën, kennis, kunde en ervaring in te brengen en gun met wederzijds begrip ieder zijn eigen succes binnen het totaal. Dat leidt tot een hecht team, grote betrokkenheid en kijken over je eigen discipline heen en dat komt de kwaliteit ten goede. Met het Tabor College Oscar Romero, bureau bos en alle overige ontwerpende, adviserende en uitvoerende partijen is dit als orkest uitstekend gelukt.”

Verbinden om te ontmoeten

Het nieuwe sportdeel ligt aan de vernieuwde aula van de school. Hier zijn ruimten en een tribune gerealiseerd voor het culturele profiel van de school. De routing in de bestaande school was onlogisch: de entrees werden niet optimaal gebruikt en er waren in de loop der jaren een aantal knelpunten ontstaan in de verkeersbewegingen. Deze knelpunten zijn voor een groot deel opgelost na renovatie: er is een trap met zitelementen toegevoegd, de lockers zijn verplaatst en beide entrees worden elk door een eigen deel van de leerlingen gebruikt. De verkeersruimten verbinden nu door de hele school de plekken die ruimte bieden om te verblijven; voor een gesprekje, het werken aan een project of om even niets te doen. Op die plekken maken de binnenruimten contact met buiten en zijn ze buiten de school zichtbaar door de grote witte kaders. Dit architectonische thema verbindt de bestaande bouwdelen en het nieuwe bouwdeel met elkaar.

Een school in beweging: verbinden van oud en nieuw

De bestaande school is na renovatie een frisse school. Dit betekent veel frisse lucht, een aangename temperatuur, veel dag- en kunstlicht en een hoge mate van energiezuinigheid. De organisatie en kwaliteit van de onderwijsruimten biedt de mogelijkheid te reageren op de veranderingen in het onderwijs. De architectuur van de bestaande school heeft een heldere structuur in twee delen: metselwerk in plint en koppen, waartussen horizontale banden van glas en beplating. Deze opzet is gehandhaafd, echter de bestaande gevelstroken en nieuwe gebouwdelen zijn bekleed met een dik isolatiepakket en een nieuw gevelmateriaal. De spouw is ter plaatse van het metselwerk gevuld. Door in het oude en nieuwe bouwdeel met dezelfde materialen te werken ontstaat een nieuw geheel.

Beweging in de planning

Na de planvorming is vanaf het Definitief Ontwerp in bouwteam aan het project gewerkt. In juli 2019 is begonnen met het plaatsen van de bouwketen en het sloopwerk. In oktober 2019 zijn de heipalen geplaatst. Tijdens de werkzaamheden was de school tot aan de uitbraak van het Coronavirus nog gewoon in gebruik. Dankzij een uitgekiende planning en de verhuizing van de huidige brugklassers konden de schoolactiviteiten gefaseerd doorgaan. Toen bleek dat de leerlingen niet meer op school zouden komen maar thuis hun lessen gingen volgen werd het aantal fases gereduceerd. Hierdoor kwamen de werkzaamheden in een stroomversnelling. Nog vóór de herfstvakantie heeft het bouwteam de gehele ver- en nieuwbouw van het Tabor College Oscar Romero opgeleverd; drie maanden eerder dan gepland!

Delen:

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je nu in voor
de nieuwsbrief of registreer direct

Trending topics
De (digitale) transformatie van Kennispark Twente
Schrijf je in voor onze Breens Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze Breens Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks kennis en inspiratie over digitalisering en innovatie in het onderwijs in je mailbox.

Door op de button te klikken, meld je je aan voor de nieuwsbrief en ga je akkoord met de voorwaarden van Breens.

Bedankt voor je aanmelding voor de nieuwsbrief van Breens.nl, het kennis- en inspiratieplatform voor onderwijsprofessionals. Je ontvangt binnenkort de eerstvolgende editie in je mailbox.  We wensen je veel leesplezier! Het team van Breens.nl