Home Thema's Op Paarse Vrijdag geven bekende Nederlanders uit de sport gastles aan het basisonderwijs
Onderwijsinnovatie

Op Paarse Vrijdag geven bekende Nederlanders uit de sport gastles aan het basisonderwijs

Achtergrond

Vrijdag 10 december is Paarse Vrijdag: een dag waarop ‘jezelf zijn’ centraal staat in het basisonderwijs. Bekende Nederlanders uit de sport zoals tv-presentator Humberto Tan, Oranje-international Merel van Dongen en sportjournaliste Rivkah op het Veld zijn vrijdagochtend met een online gastles juf en meester voor inmiddels meer dan 17 duizend leerlingen. De gastlessen zijn onderdeel van de All Together Challenge ter bevordering van inclusiviteit in de sport.

Olympisch kampioen en ‘hoofdmeester’ Jochem Uytdehaage start vanuit een speciale studio in de Johan Cruijff Arena om klokslag 9 uur met de Paarse Vrijdag uitzending, waarin diverse gastdocenten live inbellen. Tot het docentenkorps behoren verder Eredivisie scheidsrechter Jeroen Manschot, topvolleyballer Jeffrey Klok en Europees jeugdkampioen Wushu (kungfu) Tim Sastrowiardjo.

In elke online gastles vertelt de gastdocent wat ‘jezelf zijn’ voor hen betekent zowel privé als in hun sportieve en maatschappelijke carrière. Over de obstakels, over de tegenslagen, over wat zij spannend vinden en over hoe je de lastige dingen uiteindelijk tóch kunt doen.

Leerkrachten in de midden- en bovenbouw (groep 4 t/m 8) kunnen hun klas gratis aanmelden. Deelname is ook mogelijk voor groepen die vanuit huis (quarantaine) onderwijs krijgen. De uitzending van vrijdag 10 december eindigt om 12 uur met het fluitsignaal van scheidsrechter Jeroen Manschot.

Paarse Vrijdag

Elk jaar is de tweede vrijdag van december Paarse Vrijdag: een dag waarop leerlingen in Nederland laten zien dat iedereen op school zichzelf kan zijn en niemand uitgesloten of gepest mag worden om wie die is of op wie die verliefd wordt. In 2020 gaven onder andere bondscoach Louis van Gaal, acteur Frank Lammers en toptennisser Demi Schuurs online gastles.

All Together Challenge

De #AllTogetherChallenge is een initiatief van de Alliantie Gelijkspelen 4.0 (John Blankenstein Foundation, NOC*NSF, KNVB en KNHB) om diversiteit en inclusie in de sportwereld te bevorderen. Tijdens Coming Out Day zijn diverse campagnes gevoerd in de prof- en amateursport waaronder het dragen van speciale aanvoerdersbanden in het Betaald Voetbal, regenboogspeldjes bij coaches en scheidsrechters en regenbooghoekvlaggen in de stadions. Telstar en FC Volendam beleefden een wereldprimeur door hun onderlinge wedstrijd in een speciaal ontworpen regenboogtenue te spelen.

Meedoen kan door te gaan naar: www.onlinegastles.nl

Delen:

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je nu in voor
de nieuwsbrief of registreer direct

Trending topics
Hoe richt je met technologie onderwijs flexibel in?