Home Thema's Stem voor goed onderwijs BBB en Volt meest digitale partijen van 2023
Stem voor goed onderwijs

BBB en Volt meest digitale partijen van 2023

BBB en Volt meest digitale partijen van 2023vic-unsplash
Achtergrond

BBB en Volt zijn de meest digitale partijen van 2023. D66 eindigt als derde. Dat vindt NLdigital. NLdigital legde in de aanloop naar de verkiezingen van verkiezingsprogramma’s van elf partijen langs de meetlat van het verkiezingsmanifest van NLdigital. In dit manifest doet NLdigital twintig aanbevelingen aan de politiek.

Wie zijn de meest digitale partijen van 2023?

Om een goed overzicht te krijgen wie de meest digitale partijen van 2023 zijn, zette NLdigital de weging van alle voorstellen aan de hand van haar eigen manifest ‘Digitale oplossingen voor grote uitdagingen’ in de ‘Verkiezingsmatrix digitalisering 2023’. In de matrix staan elf partijen (BBB, Volt, D66, VVD, NSC, ChristenUnie, GroenLinks-PvdA, Volt, Partij voor de Dieren, CDA, SP en Partij voor de Vrijheid).

Zij kunnen respectievelijk ‘positieve aandacht’, ‘negatieve aandacht’, ‘neutraal’ en ‘geen aandacht’ scoren op veertien thema’: digitale geletterdheid, arbeidsmarkt, digitale toegankelijkheid, Europa, cybersecurity, AI/nieuwe technologie, digitale infrastructuur, duurzaamheid/twin transitions, digitale overheid, governance van digitalisering, toezicht, internationaal talent, ondernemersklimaat en diversiteit & inclusie. Voor het overzicht is gekozen voor partijen die minimaal vier zetels peilen in de Peilingwijzer.

Naast de matrix heeft NLdigital ook een analyse gemaakt.

Opvallende zaken

Wanneer naar de resultaten wordt gekeken vallen volgens NLdigital een aantal zaken op:

  • Digitalisering en de digitale transitie krijgen ten opzichte van de verkiezingen in 2021 veel meer aandacht.
  • Met name de nieuwkomers hebben een duidelijke visie op digitalisering. De nieuwkomers scoren ook beter dan al bestaande partijen.
  • BBB, Volt, PvdD en D66 vinden bij digitalisering meer samenwerking en regie belangrijk. Daarom pleiten ze voor een minister van Digitale Zaken of een minister voor digitalisering. 
  • Alle partijen vinden AI en nieuwe technologieën cruciaal. Weinig partijen hebben echter concrete plannen om de kansen ervan in bijvoorbeeld de zorg of de energietransitie te verzilveren. Bovendien snappen partijen als Partij voor de Dieren, GL/PvdA en NSC volgens Ndigital niet dat voor die kansen een sterke digitale infrastructuur nodig is.
  • Bijna alle partijen spreken zich inmiddels uit over een snelle introductie van digitale geletterdheid in het primair- en voortgezet onderwijs. 
  • Veel partijen willen de instroom van kennismigranten en internationale studenten inperken of minder aantrekkelijk maken door het inperken van fiscale maatregelen. Dit is volgens NLdigital teleurstellend omdat het laat zien dat een echte langetermijnvisie op de arbeidsmarkt en het verdienvermogen van Nederland bij veel partijen ontbreekt.
Digitalisering steeds meer op de radar

Volgens Lotte de Bruijn, directeur NLdigital, laten de uitkomsten zien dat digitalisering steeds meer op de radar van politieke partijen staat. “Het toont aan dat het belang van onze sector toeneemt. Het valt wel op dat de zorgen over digitale technologie vaak nog de overhand hebben. Komende tijd zal ik me dan ook hard maken om politieke partijen ervan te overtuigen dat een sterke digitale sector cruciaal is voor de toekomst van Nederland.”

Bronnen: NLdigital, Techzine.

Delen:

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je nu in voor
de nieuwsbrief of registreer direct

Trending topics