Home Thema's 1. Stem voor goed onderwijs D66 en ChristenUnie: acceptatieplicht tegenover weigerrecht in onderwijs
1. Stem voor goed onderwijs

D66 en ChristenUnie: acceptatieplicht tegenover weigerrecht in onderwijs

Achtergrond

Mogen scholen binnen de grenzen van de wet leerlingen weigeren wanneer die het niet eens zijn met de overtuigingen van de school? Of moet er een acceptatieplicht komen? Daarover kruisten Mirjam Bikker (ChristenUnie) en Paul van Meenen (D66) de degens tijdens het Onderwijsdebat van 3 maart. Bikker wil een weigerrecht, Van Meenen een acceptatieplicht.

Eind vorig jaar ontstond er ophef toen vooral reformatorische scholen van ouders eisten dat ze een verklaring ondertekenden waarin zij en hun kinderen afstand nemen van homoseksualiteit. Minister Arie Slob van de ChristenUnie sprak zich aanvankelijk niet duidelijk uit tegen antihomoverklaringen, maar zegde uiteindelijk toe dat de Onderwijsinspectie zal optreden tegen dit soort praktijken. Bikker zei in het Onderwijsdebat dat de verklaringen niet meer bestaan en dat de discussie erover “miniem” is. Van Meenen vond dat ze daarmee om het probleem “heenloopt”.

Naast D66 is ook onder meer de PvdA voor een acceptatieplicht. De ChristenUnie krijgt steun van andere christelijke partijen. Het CDA neemt een middenpositie in. CDA’er Michel Rog zei bij een eerdere gelegenheid tegen antihomoverklaringen te zijn. Hij vond daarentegen wel dat scholen mogen vragen dat leerlingen en ouders een bepaalde identiteit onderschrijven.

Bron: ANP

Delen:
Trending topics
Aanpassen aan het nieuwe onderwijslandschap: hoe doe je dat?
Schrijf je in voor onze Breens Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze Breens Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks kennis en inspiratie over digitalisering en innovatie in het onderwijs in je mailbox.

Door op de button te klikken, meld je je aan voor de nieuwsbrief en ga je akkoord met de voorwaarden van Breens.

Bedankt voor je aanmelding voor de nieuwsbrief van Breens.nl, het kennis- en inspiratieplatform voor onderwijsprofessionals. Je ontvangt binnenkort de eerstvolgende editie in je mailbox.  We wensen je veel leesplezier! Het team van Breens.nl