
IT amper benoemd in verkiezingsprogramma’s grootste gemeenten

In de verkiezingsprogramma’s voor de gemeenteraadsverkiezingen van de 44 grootste gemeenten wordt IT amper benoemd. Dat blijkt uit onderzoek van twaalf onderzoekers van Fontys Hogescholen, Avans, Saxion en Cibap.
De onderzoekers keken bij hun onderzoek naar digitale veiligheid, digitaal burgerschap, digitalisering en bestuur en digitalisering en innovatie.
Digitale veiligheid
Hoewel veel gemeenten de afgelopen jaren problemen ondervonden met digitale veiligheid, constateren de onderzoekers dat partijprogramma’s weinig ambities tonen op het gebied van cybersecurity en dat er ook geen sprake is van oplossingen, bijvoorbeeld in de vorm van serieuze investeringen.
Kosten
Ook over de kosten van IT maken gemeenten zich klaarblijkelijk geen zorgen. De onderzoekers konden geen enkel verkiezingsprogramma vinden waarin expliciet geschreven werd over het in bedwang houden van IT-kosten voor gemeenten.
Datacenters
Voor de komst van datacenters in gemeenten is wel aandacht. Daarbij gaat het, zo merken de onderzoekers op, echter niet om de relatie met de digitale economie maar vooral om de inpassing in het landschap.
Positieve punten
De onderzoekers zien ook een aantal positieve punten. Zo is er, met name bij D66 en ook bij GroenLinks, aandacht voor de ethische besluitvorming rond digitalisering. Daarnaast hebben sommige partijen, zoals Bij1 in Delft, de ChristenUnie in Den Haag en Volt in Eindhoven, Den Bosch en Utrecht in het verkiezingsprogramma opgenomen dat er een wethouder voor digitale zaken moet komen.
Gebrek aan kennis
Over de hele linie blijkt volgens de onderzoekers echter dat een gemeenteraadslid vaak een leek is op IT-vlak en dus niet in staat is om te zoeken naar oplossingen of sturing te geven aan innovatie binnen de gemeente. De onderzoekers vinden dat onbegrijpelijk na een periode waarin heel Nederland vanwege de coronapandemie online ging.
De onderzoekers vinden dat lokale bestuurders zich moeten realiseren dat data en innovatie onderdeel uitmaken van hun baan.
Online debat
Fontys, Avans, Saxion en Cibap organiseerden naar aanleiding van de uitkomsten op 10 maart een online-debat over de digitale agenda waarin de onderzoekers in gesprek gaan met Tweede Kamer- en gemeenteraadsleden. Het debat is hier terug te kijken.
Bron: iBestuur
Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je nu in voor
de nieuwsbrief of registreer direct