Home Thema's Stem voor goed onderwijs Lisa Westerveld (GroenLinks): ‘Online onderwijs mag geen vorm worden van bezuinigen’
Stem voor goed onderwijs

Lisa Westerveld (GroenLinks): ‘Online onderwijs mag geen vorm worden van bezuinigen’

Blog

Hoe ziet Tweede Kamerlid Lisa Westerveld (GroenLinks) de toekomst van het onderwijs en de rol van ICT? Westerveld: “Ik wil benadrukken dat het Nederlandse onderwijs heel erg goed is.” Ronnie Overgoor gaat met haar in gesprek. Deze aflevering is gemaakt in samenwerking met 7DTV.

>> Meer over de verkiezingen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief of ga naar ‘Stem voor goed onderwijs’. <<

Timestamps
00:00 – Onderwijs & GroenLinks
02:40 – Vergelijking andere partijen
03:35 – Eigen schoolervaring
05:10 – Online onderwijs
06:35 – ICT-kennis in het onderwijs
08:30 – Voorgezet onderwijs
09:05 – Thuiszittende kinderen
11:00 – Digitalisering
13:26 – Meer beweging in de klas
14:39 – Digitalisering

Gelijke kansen

GroenLinks besteedt in het partijprogramma veel aandacht aan onderwijs en wil daar de komende periode geld voor uittrekken: “Het is vooral belangrijk dat het onderwijs gelijke kansen moet bieden aan alle kinderen. Kinderen moeten elkaar tegenkomen op school, ook al zijn er verschillen tussen kinderen. We moeten de leerkracht weer in staat stellen om zijn of haar beroep uit te kunnen oefenen: kinderen vaardigheden te leren, maar ook hoe je met elkaar moet omgaan. Dat is – wat mij betreft – waar goed onderwijs om draait.”

Online onderwijs

Wat hebben we geleerd van het online onderwijs in de afgelopen periode? “Wat ik heb gezien: die ongelooflijke veerkracht van het onderwijs. Er zijn onverwachte besluiten genomen over het sluiten van onderwijs en dan zie je ook dat het hele onderwijsveld met elkaar de schouders er onder zet. Die schoolleider en het team daarom heen weet in no-time plannen te maken hoe je dat onderwijs online kunt vormgeven.”

Digitalisering in het onderwijs

“Je ziet dat er leraren zijn die ICT zien als een uitdaging en actief zoeken naar nieuwe en innovatieve manieren van lesgeven. Die op allerlei mogelijke manieren – ook online – hun lessen zo boeiend mogelijk te maken. Maar sommige leraren weten minder goed hoe je nieuwe programma’s en digitale tools kunt gebruiken voor je lessen. Het hangt vooral heel erg af van de leraar zelf: of hij of zij open staat voor digitalisering.”

Lisa Westerveld

Lisa Westerveld (1981) werd geboren in het Gelderse Aalten. Ze is een Nederlands filosoof, vakbondsbestuurder en politicus voor GroenLinks. Van 2014 tot 2017 zat zij in de gemeenteraad van Nijmegen en sinds de verkiezingen van 2017 is zij Tweede Kamerlid.

7DTV-serie Breens

In de 7DTV-serie Breens gaat Ronnie Overgoor in opdracht van Breens in gesprek met professionals over digitalisering en innovatie in het onderwijs. 7DTV is het grootste video interviewplatform voor ondernemend Nederland. Op dit platform vind je meer dan 1000 inspirerende interviews. Gratis en 24 uur per dag on-demand beschikbaar.

Meer over de verkiezingen? Ga naar ‘Stem voor goed onderwijs‘.

Delen:
Breens reacties

Wil je een reactie plaatsen? Je bent op dit moment niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Als je je reactie direct geplaatst wilt hebben, of meld je aan.

Reacties:

Voer hier je reactie opmerking in
Voer je naam in

Ronnie is dagvoorzitter en presentator van beroep. Een vak dat hij al jaren met veel plezier uitoefent. Ooit begonnen als internetpionier, behoort hij tot de top van Nederland en werd eerder genomineerd als dagvoorzitter van het jaar. Daarnaast runt hij het YouTube en podcast kanaal 7DTV. Hij maakt daar gesprekken met ondernemende professionals en voor Breens zet hij de focus op onderwijsinnovatie.
Trending topics
Zo weet je zeker, dat je veilig mailt (volgens de AVG)
Kabinet pakt regie op digitalisering
Toekomstperspectief op digitaal toetsen en beoordelen