Home Thema's Stem voor goed onderwijs Mohammed Mohandis (PVDA): ‘De digitale component is onlosmakelijk verbonden met het lesgeven’
Stem voor goed onderwijs

Mohammed Mohandis (PVDA): ‘De digitale component is onlosmakelijk verbonden met het lesgeven’

Blog

Kandidaat Tweede Kamerlid én onderwijsman Mohammed Mohandis (PVDA) vindt het essentieel om digitalisering in het onderwijs te omarmen als kans en niet te zien als bedreiging. Hoe maakt hij zich hard voor het onderwijs? Ronnie Overgoor gaat met hem in gesprek. Deze aflevering is gemaakt in samenwerking met 7DTV.

>> Meer over de verkiezingen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief of ga naar ‘Stem voor goed onderwijs‘. <<

Timestamps
00:00 – Mohammed Mohandis (PVDA)
01:26 – Ervaring in het onderwijs
02:33 – Schooladvies voor Mohammed
04:00 – Jongeren stimuleren
05:00 – Herwaardering van de docent
08:50 – ICT-kennis in het onderwijs
11:35 – Stage op afstand
14:38 – Kansen door digitalisering
16:09 – Intellectueel Eigendom

Maatschappelijke herwaardering van de docent

Mohandis vindt de waardering voor het vak docentschap door politiek, media en samenleving een belangrijk punt. “Ik maak mij daar zorgen om: dan heb ik het niet alleen over het salaris dat in veel gevallen gewoon niet aantrekkelijk is als je het vergelijkt met andere beroepen. Maar ook de manier waarop over docenten wordt gesproken en de manier waarop de politiek zich bemoeit met het onderwijs. Ik vind die autonomie van leraren belangrijk. Ook de afstand tussen bestuur en docent is – wat mij betreft – te groot. Ik vind dat het bestuur ook veel meer in klassen moet komen, alleen al om de feeling weer te krijgen met: ‘Waar draait het nou om in het onderwijs?’ We moeten docenten financieel waarderen, maar maatschappelijk bijna herwaarderen. Dat is een enorme opgave.”

Digitalisering in het onderwijs

Hoe is gesteld met de ICT-kennis in het onderwijs? “Ik kom uit het onderwijs, dus ik weet dat het slecht gesteld is met die ICT-kennis. Het is niet een skill waar we op dit moment mensen op aannemen. Ik vind het zelf een vaardigheid die onmisbaar is vandaag de dag, ongeacht het vak dat je geeft. De digitale component is onlosmakelijk verbonden met het lesgeven. (…) In de praktijk zie je dat leraren om de oren worden geslagen met het belang van digitale vaardigheden. Het is echt essentieel om digitalisering te omarmen als kans en niet te zien als bedreiging. Daar moeten we leraren voor klaarstomen.”

Mohammed Mohandis

Mohammed Mohandis is in 1985 geboren en opgegroeid in Gouda. Hij senior-adviseur public affairs bij onderwijsinstelling mboRijnland en fractievoorzitter van de PvdA in Gouda. Daarnaast is hij voorzitter van onderwijsorganisatie COMBO.

Zijn persoonlijke missie is het versterken van het morele kompas om samen te bouwen aan een gedeelde toekomst. Hij wil dat mensen kunnen rekenen op betaalbare en toegankelijke publieke voorzieningen. Door te investeren in publieke voorzieningen en deze voor iedereen toegankelijk te maken, investeren we volgens Mohammed óók in meer solidariteit. Hij wil een samenleving waarin niet ‘ieder-voor-zichzelf ‘, maar ‘omkijken-naar-elkaar’ de norm wordt.

7DTV-serie Breens

In de 7DTV-serie Breens gaat Ronnie Overgoor in opdracht van Breens in gesprek met professionals over digitalisering en innovatie in het onderwijs. 7DTV is het grootste video interviewplatform voor ondernemend Nederland. Op dit platform vind je meer dan 1000 inspirerende interviews. Gratis en 24 uur per dag on-demand beschikbaar.

Meer over de verkiezingen? Ga naar ‘Stem voor goed onderwijs‘.

Delen:
Breens reacties

Wil je een reactie plaatsen? Je bent op dit moment niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Als je je reactie direct geplaatst wilt hebben, of meld je aan.

Reacties:

Voer hier je reactie opmerking in
Voer je naam in

Ronnie is dagvoorzitter en presentator van beroep. Een vak dat hij al jaren met veel plezier uitoefent. Ooit begonnen als internetpionier, behoort hij tot de top van Nederland en werd eerder genomineerd als dagvoorzitter van het jaar. Daarnaast runt hij het YouTube en podcast kanaal 7DTV. Hij maakt daar gesprekken met ondernemende professionals en voor Breens zet hij de focus op onderwijsinnovatie.
Trending topics
Zo weet je zeker, dat je veilig mailt (volgens de AVG)
Kabinet pakt regie op digitalisering
Toekomstperspectief op digitaal toetsen en beoordelen