Home Thema's Stem voor goed onderwijs OnderwijsKieskompas laat zien hoe politieke partijen over onderwijs denken
Onderwijsinnovatie

OnderwijsKieskompas laat zien hoe politieke partijen over onderwijs denken

Nieuws

Al 15 jaar maakt Kieskompas iedere verkiezing een analyse van de verkiezingsprogramma’s om een stemhulp te ontwikkelen. Dit jaar is er voor het eerst ook een verdiepend Kieskompas voor het onderwijs. Het OnderwijsKieskompas is ontwikkeld in samenwerking met de Stichting van het Onderwijs, een sectoroverstijgende samenwerking van ‘voorschool tot eindonderwijs’ met alle werkgevers en werknemers in het onderwijs.

Het OnderwijsKieskompas bevat 31 uiteenlopende stellingen. Enkele stellingen die aan de orde komen zijn:

  • Leraren in het basisonderwijs moeten evenveel betaald krijgen als docenten in het voortgezet onderwijs
  • Voor extra investeringen in het onderwijs mag geen belastingverhoging plaatsvinden
  • De overheid moet strenger controleren op discriminatie bij het aannemen van stagiairs
  • Bij de schoolcarrière van leerlingen wordt er te veel gefocust op de toetsen

Na het invullen de stellingen zie je het politieke landschap van 2021 als het gaat om onderwijs, met een assenstelsel waarop de politieke partijen zijn geplaatst. Zo kun je ontdekken waar je staat ten opzichte van de politieke partijen. Ook is het per stelling mogelijk om te zien hoe een partij over de stelling denkt: Helemaal mee eens, Mee eens, Neutraal, Niet mee eens, Helemaal niet mee eens, Geen mening. Voor verdere verdieping kan worden doorgeklikt naar onder meer passages uit verkiezingsprogramma’s over de betreffende stelling. Het OnderwijsKieskompas wordt gemaakt op basis van een beproefde wetenschappelijke methode. Alle standpunten van de politieke partijen worden gecontroleerd op basis van officiële partijdocumenten. Alle stellingen zijn voorgelegd aan de politieke partijen. De partijen is gevraagd om een positie te kiezen én een bron aan te geven die deze positie laat zien.

De uitkomst in het Kieskompas is géén stemadvies. Je krijgt als uitkomst geen rij partijen waarmee je antwoorden het meest overeenkomen. De uitkomst laat je positie in het politieke landschap zien, ten opzichte van de politieke partijen. Je kunt vervolgens zelf zien bij welke partij je het dichtst in de buurt staat en met welke partij je inhoudelijk het meest overeenkomt. Of je je verwant voelt met deze partijen en ze je stem toevertrouwt, blijft uiteraard aan niemand anders dan jezelf.

Ga hier naar het OnderwijsKieskompas en ontdek hoe politieke partijen denken over onderwijs-gerelateerde onderwerpen.

Delen:

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je nu in voor
de nieuwsbrief of registreer direct

Trending topics
Maatwerk dankzij modulaire opbouw opleiding ROC Friese Poort