Home Thema's Stem voor goed onderwijs Roelof Bisschop (SGP): ‘De menselijke dimensie is absoluut onvervangbaar in het onderwijs’
Digitaal lesgeven

Roelof Bisschop (SGP): ‘De menselijke dimensie is absoluut onvervangbaar in het onderwijs’

Roelof Bisschop
Blog

Tweede Kamerlid Roelof Bisschop (SGP) stond voor zijn politieke carrière voor de klas en later aan het hoofd van een scholengemeenschap. Welke ontwikkelingen in het onderwijs vallen hem op? Ronnie Overgoor gaat met hem in gesprek. Deze aflevering is gemaakt in samenwerking met 7DTV.

>> Meer over de verkiezingen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief of ga naar ‘Stem voor goed onderwijs‘. <<

Timestamps
00:00   – Drukke agenda
01:22   – Onderwijsregels
02:28   – Artikel 23
04:20   – Afstandsonderwijs in coronatijd
05:45   – ICT-kennis in het onderwijs
10:32   – 21-eeuwse docent
13:10   – Vooruitblikken

Overmaat aan regels

Roelof Bisschop heeft van 1978 tot 2012 in het onderwijs gewerkt: voor de klas én als schoolhoofd. Mist hij het onderwijs nog weleens? Bisschop: “Eerlijk gezegd, nog steeds wel een beetje. Ik zie wel een overmaat aan regels. Dat kun je niet alleen de overheid of de onderwijsinspectie verwijten, want daar zadelen zichzelf ook wel mee op. Als ik nog steeds directeur zou zijn, dan zou ik als een soort firewall tussen wet- en regelgeving en mijn personeel gaan staan: alleen wat echt zinvol is, zou ik heel loyaal uitvoeren. Alles wat niet zinvol is, zou ik zoveel mogelijk traineren. En wat niet hoeft – en wat de kinderen niet direct helpt – zou ik gewoon afschaffen.”

Docent in de 21ste eeuw

Digitalisering heeft een enorme impact op het onderwijs. “In de docentenopleiding kan ik mijn voorstellen dat je heel expliciet aandacht besteedt aan de digitale vaardigheden die vereist zijn. Kijk, je kunt niet meer met het krijtje toe. Je zult die vaardigheden basaal eigen moeten maken”, aldus Bisschop.

Roelof Bisschop

Roelof Bisschop is sinds 2012 Tweede Kamerlid voor SGP. Hij was directeur van het Wartburg College, locatie Revius in Rotterdam. Eerder was hij onder meer leraar geschiedenis en sectordirecteur op een school. Hij had zowel geruime tijd zitting in de gemeenteraad van Veenendaal als in Provinciale Staten van Utrecht. In de Tweede Kamer houdt hij zich bezig met onderwijs, cultuur en wetenschap, binnenlandse zaken en Koninkrijksrelaties, landbouw, wonen en Europese zaken.

7DTV-serie Breens

In de 7DTV-serie Breens gaat Ronnie Overgoor in opdracht van Breens in gesprek met professionals over digitalisering en innovatie in het onderwijs. 7DTV is het grootste video interviewplatform voor ondernemend Nederland. Op dit platform vind je meer dan 1000 inspirerende interviews. Gratis en 24 uur per dag on-demand beschikbaar.

Meer over de verkiezingen? Ga naar ‘Stem voor goed onderwijs‘.

Delen:
Breens reacties

Wil je een reactie plaatsen? Je bent op dit moment niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Als je je reactie direct geplaatst wilt hebben, of meld je aan.

Reacties:

Voer hier je reactie opmerking in
Voer je naam in

Ronnie is dagvoorzitter en presentator van beroep. Een vak dat hij al jaren met veel plezier uitoefent. Ooit begonnen als internetpionier, behoort hij tot de top van Nederland en werd eerder genomineerd als dagvoorzitter van het jaar. Daarnaast runt hij het YouTube en podcast kanaal 7DTV. Hij maakt daar gesprekken met ondernemende professionals en voor Breens zet hij de focus op onderwijsinnovatie.
Trending topics
Maatwerk dankzij modulaire opbouw opleiding ROC Friese Poort