Home Thema's Stem voor goed onderwijs Ruim honderd vo- en mbo-scholen houden eigen gemeenteraadsverkiezingen
Stem voor goed onderwijs

Ruim honderd vo- en mbo-scholen houden eigen gemeenteraadsverkiezingen

Achtergrond

Ruim 43.000 scholieren van 101 vo- en mbo-scholen kunnen nog tot en met dinsdag 15 maart 16.00 uur virtueel stemmen op een partij in hun gemeente. De scholierenverkiezingen zijn een initiatief van ProDemos, een instituut dat scholieren voorlicht over de democratie en de rechtsstaat. De uitslag wordt op dinsdag 15 maart om 17.00 uur bekendgemaakt op het Albeda College in Rotterdam.

Ook bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen, in 2018 waren er scholierenverkiezingen. Bij de verkiezingen waaraan 28.138 scholieren op 98 scholen hun stem uitbrachten was de VVD de grootste, gevolgd door lokale partijen en GroenLinks.

Scholierenverkiezingen hebben in Nederland een lange traditie. In 1963 werden, op kleine schaal, in door de redactie van Keesings Onderwijsbladen voor het eerst Scholierenverkiezingen georganiseerd. Vanaf 1994 worden de verkiezingen niet meer georganiseerd door Keesing, maar door het nieuw opgerichte Instituut voor Publiek en Politiek, IPP (de voorloper van ProDemos), aanvankelijk in samenwerking met de Stichting Krant in de Klas (nu Nieuws in de Klas) en Uitgeverij Malmberg. Sinds 1998 zijn Krant in de Klas en Malmberg niet meer bij de organisatie betrokken en is het IPP (nu: ProDemos) de enige organisator.

Jongeren van 16 en 17 jaar in Amsterdam mogen bij deze gemeenteraadsverkiezingen overigens voor het eerst echt stemmen. Niet voor de gemeenteraad, maar voor de stadsdeelcommissie van het stadsdeel waar ze wonen. 

Bronnen: Scholierenverkiezingen en Nationale Onderwijsgids.

Delen:

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je nu in voor
de nieuwsbrief of registreer direct

Trending topics
Kansrijkere arbeidsmarktposities mbo-studenten door monitoring
Drie lessen van een sectorbrede cybercrisisoefening