Home Thema's Stem voor goed onderwijs Scholierenverkiezingen Provinciale Staten gestart
Stem voor goed onderwijs

Scholierenverkiezingen Provinciale Staten gestart

Nieuws

Scholieren van het voortgezet onderwijs en mbo-studenten kunnen tot en met dinsdag 14 maart 16.00 uur deelnemen aan de 29e editie van de Scholierenverkiezingen van de Provinciale Staten. Tot dusver hebben 95 scholen en mbo’s zich aangemeld, waardoor ruim 30.000 scholieren en mbo-studenten hun stem kunnen uitbrengen op partijen die ook aan de echte verkiezingen voor de Provinciale Staten meedoen. De Scholierenverkiezingen worden georganiseerd door ProDemos.

De Scholierenverkiezingen zijn een toegankelijke manier om jongeren te betrekken bij het stemproces. Jongeren organiseren de Scholierenverkiezingen zelf. Ze bemensen het stembureau, nemen stempassen in ontvangst, reiken stembiljetten uit en zien toe op een ordentelijk verloop. Aan het eind tellen ze de stemmen en maken ze een proces-verbaal op.

Prodemos

De verkiezingen worden georganiseerd door ProDemos, Huis voor democratie en rechtsstaat. ProDemos legt uit wat de spelregels zijn van de democratie en de rechtsstaat en laat zien wat je zelf kunt doen om invloed uit te oefenen – in de gemeente, het waterschap, de provincie, het land en de Europese Unie.

ProDemos heeft een speciale website, Scholierenverkiezingen.nl. Op een speciale landingspagina over de verkiezingen voor de Provinciale Staten wordt uitgelegd hoe je scholierenverkiezingen kunt organiseren op je school. Ook wordt het verschil tussen democratische en schijnverkiezingen toegelicht. En er is een verwijzing naar sites zoals Stemwijzer, die kunnen helpen om te kiezen welke partij het beste bij je past.

Geschiedenis Scholierenverkiezingen

In 1963 werden, op kleine schaal, in Nederland door de redactie van Keesings Onderwijsbladen voor het eerst Scholierenverkiezingen georganiseerd. Vanaf 1994 worden de verkiezingen niet meer georganiseerd door Keesing, maar door het nieuw opgerichte Instituut voor Publiek en Politiek, IPP (de voorloper van ProDemos). Aanvankelijk in samenwerking met de Stichting Krant in de Klas en Uitgeverij Malmberg. Sinds 1998 zijn Krant in de Klas en Malmberg niet meer bij de organisatie betrokken en is het IPP (nu: ProDemos) de enige organisator.

Uitslag Scholierenverkiezingen

De uitslag van de Scholierenverkiezingen voor de Provinciale Staten worden op dinsdag 14 maart vanaf 17.00 gepresenteerd vanuit het Provinciehuis van Overijssel in Zwolle. Vanaf 17.30 uur is de uitslag ook terug te vinden op scholierenverkiezingen.nl.

Bron: Nationale Onderwijsgids

Delen:

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je nu in voor
de nieuwsbrief of registreer direct

Trending topics