Home Thema's Stem voor goed onderwijs Peter Kwint (SP): ‘Ik denk dat de kern van klassikaal onderwijs overeind blijft’
Stem voor goed onderwijs

Peter Kwint (SP): ‘Ik denk dat de kern van klassikaal onderwijs overeind blijft’

Blog

Tweede Kamerlid Peter Kwint (SP) stelt dat de basiskennis over digitalisering in het onderwijs moet worden verbeterd: “Digitalisering is een onderdeel van de samenleving. Daarmee is het automatisch een onderdeel van het onderwijs.” Ronnie Overgoor gaat met hem in gesprek. Deze aflevering is gemaakt in samenwerking met 7DTV.

>> Meer over de verkiezingen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief of ga naar ‘Stem voor goed onderwijs’. <<

Timestamps

00:00  – Achtergrond Peter Kwint
04:15  – Rol politiek in samenleving
05:17  – Lerarentekort
04:00  – ICT-kennis
06:44  – Wetgeving rondom digitalisering
07:40  – Commerciële partijen
11:30  – Fysiek onderwijs
16:08  – Basiskennis moet omhoog

ICT & digitale veiligheid

Voor de Socialistische Partij (SP) vormen gelijke kansen in het onderwijs, het verbeteren van de positie van de docent en het lerarentekort terugdringen belangrijke pijlers. En als het gaat om ICT-kennis in het onderwijs? “Ik denk dat je in de coronacrisis hebt gezien dat er een hele hoop in no-time uit de grond gestampt is en dat het ook noodzaak was. In algemene zin – maar het is in de politiek niet heel veel beter – heb ik het idee dat een gebrek aan kennis over ICT er soms weleens toe leidt dat mensen overdreven enthousiast zijn als er ergens het woord ‘cyber’ in staat of juist helemaal niets willen omdat ze alles met een batterij niet vertrouwen. Ik denk dat het allebei niet verstandig is. De politiek heeft een slecht trackrecord als het gaat om regels maken omtrent ICT en digitale veiligheid. Er wordt meestal pas over nagedacht als de samenleving al een stuk verder is.”

Onderwijs in coronatijd

De coronacrisis heeft afstandsonderwijs in sneltreinvaart gebracht. Blijft dat zo? “Ik zie ook wel de nadelen: dit is niet voor iedereen. Ik denk dat fysiek contact en fysieke aanwezigheid in een klaslokaal een belangrijke voorwaarde is voor kansengelijkheid. Je kunt op een makkelijkere manier zien wie er achterblijft en de omstandigheden zijn voor kinderen gelijk.”

Commercie in het onderwijs

De rol van grote partijen – zoals Microsoft of Google – in het onderwijs: hoe zie jij dat? “Ze zeggen allemaal met de beste bedoelingen aan de slag te willen gaan in het onderwijs, of het nou om Microsoft, Google of andere partijen gaat, maar ik zou daar terughoudend in zijn. We moeten ons bewust zijn van een van de meest basale wetten op het internet: als je ergens niet voor betaalt, ben jij het product. (…) Ik denk daarom dat je terughoudend moet zijn met in het onderwijs partijen ruim baan geven die een ander doel nastreven dan het onderwijs zelf.”

Peter Kwint
Peter Kwint is geboren in Sliedrecht op 19 december 1984 en woont in Amsterdam. Kwint groeide op in Bleskensgraaf. Hij is bijna 4 jaar actief in de Tweede Kamer namens de SP. Hij is woordvoerder onderwijs, cultuur en media. Kwint was eerder gemeenteraadslid in Amsterdam (2014-2017).  

7DTV-serie Breens

In de 7DTV-serie Breens gaat Ronnie Overgoor in opdracht van Breens in gesprek met professionals over digitalisering en innovatie in het onderwijs. 7DTV is het grootste video interviewplatform voor ondernemend Nederland. Op dit platform vind je meer dan 1000 inspirerende interviews. Gratis en 24 uur per dag on-demand beschikbaar.

Meer over de verkiezingen? Ga naar ‘Stem voor goed onderwijs‘.

Delen:
Breens reacties

Wil je een reactie plaatsen? Je bent op dit moment niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Als je je reactie direct geplaatst wilt hebben, of meld je aan.

Reacties:

Voer hier je reactie opmerking in
Voer je naam in

Ronnie is dagvoorzitter en presentator van beroep. Een vak dat hij al jaren met veel plezier uitoefent. Ooit begonnen als internetpionier, behoort hij tot de top van Nederland en werd eerder genomineerd als dagvoorzitter van het jaar. Daarnaast runt hij het YouTube en podcast kanaal 7DTV. Hij maakt daar gesprekken met ondernemende professionals en voor Breens zet hij de focus op onderwijsinnovatie.
Trending topics