Home Thema's Stem voor goed onderwijs René Peters (CDA) over onderwijs: ‘De basis blijft de relatie van mens tot mens’
Stem voor goed onderwijs

René Peters (CDA) over onderwijs: ‘De basis blijft de relatie van mens tot mens’

Blog

Is hybride onderwijs – een mix tussen online en fysieke lessen – de toekomst? Tweede Kamerlid René Peters (CDA) denkt van wel, maar vindt de rol van docenten cruciaal. Peters: ‘Een leerkracht is geen YouTube-filmpje: het is een mens die inspireert.’ Ronnie Overgoor gaat met hem in gesprek. Deze aflevering is gemaakt in samenwerking met 7DTV.

>> Meer over de verkiezingen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief of ga naar ‘Stem voor goed onderwijs‘. <<

Timestamps
00:45 – Digitale grondrechten
01:50 – Digitale mogelijkheden onderwijs
02:50 – De digitale school
05:55 – Sociale vaardigheden
08:55 – Rol van ICT
08:30 – Digitalisering
15:11 – Leven lang leren

De Digitale School

René Peters is sinds 2017 actief in de Tweede Kamer. Daarvoor was hij leraar, bestuurder en wethouder in Oss. Hoe ziet hij digitalisering in de samenleving en het onderwijs? Peters: “De basis zal altijd fysiek onderwijs blijven en dat hoop ik ook. Maar je kunt uitbreiden met digitaal onderwijs: het zou hybride kunnen zijn. Ik heb dat zelf meegemaakt met mijn dochter die thuis haar lessen volgt. Ze is maar wat blij dat ze weer fysieke lessen mag volgen: het zou dus een uitbreiding of aanvulling kunnen zijn.”

Digitalisering in het onderwijs

De wereld verandert enorm: wat betekent dat voor de docentenopleidingen in Nederland? Peters: “De tijd dat een docent met een krijtje in zijn hand les stond te geven, is voorbij. Je moet veel meer kunnen dan dat: in de basis moet je als docent computervaardig zijn. Daar is nog veel winst te behalen en dat moeten we niet onderschatten. We willen dat kinderen op school digitaal vaardig worden, maar kinderen zijn al vanaf hun derde levensjaar digitaal vaardiger dan ik ben waarschijnlijk. Daarnaast mogen we niet vergeten dat veel leerlingen helemaal niet naar school gaan om les te krijgen, maar om hun sociale contacten bij te houden.”

René Peters

René Peters is een Nederlands politicus. Namens het CDA is hij sinds 2017 lid van de Tweede Kamer der Staten-Generaal. Daarvoor was hij leraar, bestuurder en wethouder in Oss. Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 was Peters op de derde plaats de hoogste binnenkomer op de kandidatenlijst van het CDA. In de Tweede Kamer is Peters woordvoerder op de volgende terreinen: armoedebeleid, schuldhulpverlening, jeugdzorg, jeugdreclassering en kinderbescherming.

7DTV-serie Breens

In de 7DTV-serie Breens gaat Ronnie Overgoor in opdracht van Breens in gesprek met professionals over digitalisering en innovatie in het onderwijs. 7DTV is het grootste video interviewplatform voor ondernemend Nederland. Op dit platform vind je meer dan 1000 inspirerende interviews. Gratis en 24 uur per dag on-demand beschikbaar.

Meer over de verkiezingen? Ga naar ‘Stem voor goed onderwijs‘.

Delen:
Breens reacties

Wil je een reactie plaatsen? Je bent op dit moment niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Als je je reactie direct geplaatst wilt hebben, of meld je aan.

Reacties:

Voer hier je reactie opmerking in
Voer je naam in

Ronnie is dagvoorzitter en presentator van beroep. Een vak dat hij al jaren met veel plezier uitoefent. Ooit begonnen als internetpionier, behoort hij tot de top van Nederland en werd eerder genomineerd als dagvoorzitter van het jaar. Daarnaast runt hij het YouTube en podcast kanaal 7DTV. Hij maakt daar gesprekken met ondernemende professionals en voor Breens zet hij de focus op onderwijsinnovatie.
Trending topics
Verras de student met een persoonlijke leerroute