Home Thema's Stem voor goed onderwijs Rudmer Heerema (VVD): ‘Het onderwijs hoeft geen grijze massa te zijn’
Stem voor goed onderwijs

Rudmer Heerema (VVD): ‘Het onderwijs hoeft geen grijze massa te zijn’

Blog

Hoe maken we het onderwijs toekomstbestendig? Tweede Kamerlid Rudmer Heerema (VVD) pleit voor een samenwerking met specialistische partijen om het onderwijs de komende jaren te verbeteren. Ronnie Overgoor gaat met hem in gesprek. Deze aflevering is gemaakt in samenwerking met 7DTV.

>> Meer over de verkiezingen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief of ga naar ‘Stem voor goed onderwijs‘. <<

Timestamps
00:00 – Rudmer Heerema
02:11 – Experts inschakelen
03:15 – ICT
05:40 – Innovatie in het onderwijs
07:55 – Competitief speelveld
08:30 – VVD
13:26 – Robotisering

Middelpunt van de lokale samenleving

Rudmer Heerema is sinds 2013 actief in de Tweede Kamer. Voordat hij de politiek in ging, stond hij zelf ook voor de klas. Wat vindt hij van de ontwikkelingen binnen het Nederlandse onderwijsstelsel? Heerema “Het conservatisme, het achter de markt en maatschappij aan lopen, is wel iets wat het onderwijs parten speelt. Ik merk dat onderwijsinstellingen – of het nou gaat om basisscholen of voortgezet onderwijs – dat ze lang niet altijd het middelpunt in die lokale samenleving zijn. Waarbij ze samenwerken met allerlei externe partijen, verenigingen en stichtingen. Denk dan aan kunst, cultuur, dans en sport, maar ook aan bedrijfsleven en ondernemers. Ik heb daar ook een aantal voorbeelden van gezien die ontzettend goed werken. Denk aan een ROC waarvan alle studenten bij een zwembad of een concertgebouw stage lopen: waarbij het bedrijf volledig gerund wordt door de stagiaires.”

Innovatie in het onderwijs

Er ligt een grote verantwoordelijkheid bij het onderwijs op het vlak van ICT: dat is vaak de start van de toekomstige, digitale carrière van studenten. “Wij hebben gezegd dat we naar een aantal kernvakken willen die voor alle kinderen belangrijk zijn om te leren, daar hoort digitalisering als kernvak bij. (…) Ik zie veel kansen om het onderwijs in veel minder tijd te geven: terug naar een kerncurriculum waarbij we minder vakken gaan geven. En dan heb je dus in de rest van de week veel meer ruimte om samen met die instellingen en organisaties rondom de school jouw lokale samenleving in te richten.”

7DTV-serie Breens

In de 7DTV-serie Breens gaat Ronnie Overgoor in opdracht van Breens in gesprek met professionals over digitalisering en innovatie in het onderwijs. 7DTV is het grootste video interviewplatform voor ondernemend Nederland. Op dit platform vind je meer dan 1000 inspirerende interviews. Gratis en 24 uur per dag on-demand beschikbaar.

Meer over de verkiezingen? Ga naar ‘Stem voor goed onderwijs‘.

Delen:
Breens reacties

Wil je een reactie plaatsen? Je bent op dit moment niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Als je je reactie direct geplaatst wilt hebben, of meld je aan.

Reacties:

Voer hier je reactie opmerking in
Voer je naam in

Ronnie is dagvoorzitter en presentator van beroep. Een vak dat hij al jaren met veel plezier uitoefent. Ooit begonnen als internetpionier, behoort hij tot de top van Nederland en werd eerder genomineerd als dagvoorzitter van het jaar. Daarnaast runt hij het YouTube en podcast kanaal 7DTV. Hij maakt daar gesprekken met ondernemende professionals en voor Breens zet hij de focus op onderwijsinnovatie.
Trending topics
Maatwerk dankzij modulaire opbouw opleiding ROC Friese Poort