Home Thema's Stem voor goed onderwijs Wat hebben wij te kiezen bij de gemeenteraadsverkiezingen?
Stem voor goed onderwijs

Wat hebben wij te kiezen bij de gemeenteraadsverkiezingen?

Achtergrond

Door een groot aantal decentralisaties hebben gemeenten de afgelopen decennia veel meer te zeggen gekregen. Maar hoe gaan gemeenten in de praktijk om met dat uitgebreide takenpakket, en kunnen ze al die nieuwe taken eigenlijk wel aan? En wat betekent de toegenomen macht van gemeenten voor de democratische positie van burgers?

Beluister het in de eerste aflevering uit de podcastserie ‘Het Spel & De Macht’ van het Montesquieu Instituut en het Centrum voor Nederlandse Politiek en Bestuur (CNPB) in het kader van de gemeenteraadsverkiezingen 2022. Met de volgende inhoud.

  • De democratische effecten van decentralisering – Geerten Boogaard, Bijzonder Hoogleraar Decentrale Overheden bij de Universiteit Leiden.
  • De gevolgen van decentralisering voor de democratische positie van burgers – Lisanne Blok, Universitair Docent bij het Department Bestuurs- en Organisatiewetenschap van de Universiteit Utrecht.
  • Hoe heeft decentralisering in de praktijk uitgepakt? – Els Boers, die als interim-griffier werkzaam is geweest bij verschillende gemeenten, een aantal boeken heeft geschreven over de gemeentepolitiek, en de oprichter is van de Stichting Krachtig Lokaal Bestuur.
Vijfdelige podcastserie over de gemeenteraadsverkiezingen 2022

De podcast is onderdeel van een vijfdelige podcastserie ‘Het Spel & De Macht’ over de gemeenteraadsverkiezingen 2022. In de podcasts laten wetenschappers met expertise over de lokale politiek hun licht schijnen op belangrijke kwesties rondom de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2022. Daarnaast bevat elke aflevering een rubriek ‘in het veld’, waarin een kort gesprek met een praktijkdeskundige plaatsvindt.

De andere podcasts gaan over:

  • Aflevering 2: Wat speelt zich allemaal af in gemeenteraden?
  • Aflevering 3: Het functioneren van de lokale journalistiek.
  • Aflevering 4: De partijen en kandidaten die meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen.
  • Aflevering 5: De formatie van lokale coalities na de verkiezingen.

De presentatie van de podcasts is in handen van Simon Otjes, fellow bij het Montesquieu Instituut en universitair docent Nederlandse Politiek, en Arend Viëtor, student Journalistiek en Nieuwe Media. De gesprekken ‘in het veld’ worden afgenomen door Wouter Veenendaal, universitair hoofddocent Vergelijkende Politiek.

In 2021 was er ook al een podcast Het Spel en De Macht. Die was gewijd aan de landelijke verkiezingen.

Bronnen: Montesquieu Instituut en de podcastserie ‘Het Spel & De Macht’ op Spotify

Delen:

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je nu in voor
de nieuwsbrief of registreer direct

Trending topics
Creëer zelf je digitale wereld en houd de macht in eigen hand
Geen smartphones in de klas? Geen smartphones op school!