Home Thema's Toetsen Onderwijsminister Wiersma start 34e editie eindexamenklachtenlijn op
Toetsen

Onderwijsminister Wiersma start 34e editie eindexamenklachtenlijn op

Nieuws

Onderwijsminister Dennis Wiersma is donderdagmiddag 12 mei op de eerste dag van de eindexamenklachtenlijn van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) actief geweest als vrijwilliger. Na afloop reageerde hij enthousiast tegenover het AD: “Het is essentieel om ook vanuit het LAKS mee te krijgen hoe de examens zijn ervaren.”

Het is de 34e editie van de eindexamenklachtenlijn die in 2021 een recordaantal van 220.000 klachten te verwerken kreeg. Een bel-team van vrijwilligers, bestaande uit scholieren, zit elke examendag van 12:00-19:00 uur klaar om examenkandidaten te woord te staan. De site www.examenklacht.nl is al vanaf 4 april geopend om de klachten aan te nemen van de digitale examens op het vmbo, die al vanaf dat moment mochten worden afgenomen.

Tegenover het AD laat Wiersma weten het heel interessant te vinden om als vrijwilliger uit de eerste hand te vernemen wat eindexamenkandidaten meemaken. “Jonge mensen komen net uit een examen en tijdens een van de belangrijkste momenten in hun leven spelen er andere zaken mee, waar ze vervolgens boos over zijn. Dan is zo’n klachtenlijn een prima middel om dat gelijk te kunnen uiten.”

De eerste dag van de eindexamenklachtenlijn leverde 35.189 klachten op. Koploper was Nederlands vwo met 14.737 klachten. Ook over aardrijkskunde havo (7.219), biologie vmbo-gl/tl (7.011) en Duits havo (5.928) kwamen veel klachten binnen. Bij alle vier was het aantal hoger dan in 2021.

Bron: AD

Delen:

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je nu in voor
de nieuwsbrief of registreer direct

Trending topics
Hoe betrek je als school ouders bij mediawijsheid?
Onderwijs moet richtlijnen opstellen voor techbedrijven