Home Thema's Toetsen Ook eindexamenleerlingen 2022 mogen duimregeling gebruiken
Toetsen

Ook eindexamenleerlingen 2022 mogen duimregeling gebruiken

Nieuws

Eindexamenleerlingen krijgen vanwege corona dezelfde versoepelingen als in 2021. Eerder was al bekendgemaakt dat ze twee herkansingen hebben en een extra tijdvak waardoor leerlingen hun examens kunnen spreiden. Daarbij komt, net als in 2021, nu ook de duimregeling: leerlingen mogen één niet-kernvak wegstrepen. De kernvakken zijn Nederlands, Engels en wiskunde. Wegstrepen kan alleen wanneer de leerling daardoor alsnog kan slagen.

Na het wegstrepen van een niet-kernvak blijft de bestaande slaag-zakregeling bestaan voor alle overige vakken. Zo moet bijvoorbeeld het gemiddelde van de (niet weggestreepte) centrale examens minimaal een 5,5 zijn. Ook moet iedere overgebleven onvoldoende gecompenseerd worden door een even hoge voldoende. Een 5 door een 7 bijvoorbeeld. En een 4 door een 8, of twee 7’s. De precieze voorwaarden staan uitgelegd op mijneindexamen.nl. De drie maatregelen gelden ook voor leerlingen die staatsexamen doen.

Minister Dennis Wiersma van Primair en Voortgezet Onderwijs licht het besluit toe: “Vanwege de quarantaine en de uitval van lessen verloopt dit schooljaar helaas anders dan normaal. Dat is heel pittig. De middelbare schooltijd, die voor sommige leerlingen voor meer dan de helft samenviel met de pandemie, heeft genoeg hordes gekend. Daarom wil ik de eindexamenleerlingen dit jaar dezelfde kansen geven als de lichting vorig jaar. Met deze extra aanpassing van het eindexamen geven we leerlingen als ze het nodig hebben de kans om een volwaardig en goed diploma te halen. Zo helpen we ook hen de stap te zetten naar een mooie toekomst in het vervolgonderwijs.” Wiersma roept leerlingen op om het wegstrepen alleen in te zetten als het echt nodig is. “Het is belangrijk om jezelf zo goed mogelijk voor te bereiden op je vervolgopleiding en al je vakken te halen. Als uit je cijferlijst blijkt dat het toch niet allemaal gelukt is, dan krijg je net als vorig jaar de mogelijkheid van deze regeling gebruik te maken.”

Bron: Rijksoverheid.

Delen:

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je nu in voor
de nieuwsbrief of registreer direct

Trending topics
Creëer zelf je digitale wereld en houd de macht in eigen hand
Geen smartphones in de klas? Geen smartphones op school!